1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. koronapandemia

Koronavirus leviää Pohjois-Ruotsista Meri-Lappiin: noin puolet Länsi-Pohjan viime viikon koronatartunnoista on peräisin Ruotsista

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan koronatilanteen rauhoittumista länsirajalla vaikeuttaa se, että Ruotsissa on käytössä Suomea lievempi karanteeniohjeistus.

Haaparannalla todettiin viime viikolla 14 koronatartuntaa, kun edellisellä viikolla tuli tietoon vain yksi tartunta. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Noin puolet Länsi-Pohjan viime viikon koronatartunnoista on peräisin Ruotsista. Sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla 13 tartuntaa, joista 6 oli peräisin Ruotsista.

Ruotsista tulleet tartunnat todettiin rajan massatestauksessa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila korostaa, että testiin meneminen ja siihen määrääminen Suomeen saapuessa on nyt erittäin tärkeää, koska Norrbottenin ja rajakuntien tautitilanne on jälleen huonontunut.

Norrbottenissa todettiin viime viikolla yhteensä 1 046 tartuntaa. Haaparannalla tapauksia oli 14 ja Övertorneålla 5.

Ruotsissa lievemmät karanteeniohjeet

Taskilan mukaan Ruotsin ja Suomen erilaiset karanteenikäytännöt vaikeuttavat tilanteen rauhoittumista länsirajalla, mikä näkyy myös Länsi-Pohjan tartunnanjäljityksessä.

– Suomessa altistuneet määrätään aina 14 vuorokauden karanteeniin, kun taas Ruotsissa altistunut voi jatkaa useissa tapauksissa työntekoa siihen saakka, että saa oireita, Taskila vertaa tiedotteessa.

Taskilan mukaan oireettomia taudinkantajia on noin 20–40% kaikista koronatapauksista.

– Oireettomina he tietämättään levittävät tautia eteenpäin, Taskila sanoo.

Länsi-Pohjan viime viikon tapauksista kahdessa tartunnanlähde on jäänyt tuntemattomaksi.

Karanteeniin laitettiin viime viikolla 75 henkilöä.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä linkistä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.