1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jäätelökioskit

Kuuma jäätelökevät nosti kioskipaikkojen hinnat pilviin Vaasassa – yrittäjille satsaus on riski: "Paljon pitää saada myytyä"

Jäätelökioskeista ja -myyjistä on käyty Vaasassa reipasta keskustelua kevään aikana. Kaupungin huutokaupassa suosituimpien kioskipaikkojen vuokrat kohosivat yli kymmeneen tuhanteen euroon. Uudet myyntipaikat ovat yrittäjille haaste eikä kesän säistä ole takuita.

Sillankorvan Yrttijuustot -yritys voitti huutokaupassa Vaasan suosituimmat jäätelökioskipaikat. Yrityksellä on jäätelömyyntiä eri puolilla Suomea. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Ei olisi varmaankaan moni uskonut, että Vaasassa koronavirusepidemian ja akkuteollisuusuutisten rinnalle kuumimpien alkukevään aiheiden joukkoon nousee jäätelö.

Kohu alkoi, kun kaupungissa päätettiin laittaa jäätelömyyntipaikat huutokauppaan, eikä niitä jaettukaan aiempien vuosien tapaan halukkaille.

Vuokrat nousivat

Huutokaupassa oli yksitoista kioskipaikkaa, joista suosituimmiksi nousivat Vankilanrannan kaksi paikkaa.

Toisen paikan vuokra nousi 10 000 euroon ja toisen 12 500 euroon. Hinnat olivat paikalla aiemmin kioskia pitäneelle opiskelija, yrittäjälle Chau Tranille liikaa.

– Koitimme pitää Vankilanrannan paikan, mutta jouduimme luovuttamaan, kun hinta nousi niin korkeaksi, kertoo Chau Tran.

Jäätelökioski
Vaasan kaupungin järjestämässä huutokaupassa kaupattiin 11 jäätelönmyyntipaikkaa. Nyt niiden yrittäjät valmistautuvat uuteen jäätelökesään.

Vietnamilainen Chau Tran ja liikekumppaninsa pitävät Vaasassa nyt neljättä kesää Long Van -jäätelökioskeja. Heillä on tänä kesänä kioskipaikka muun muassa Isolahdessa. Sen vuokra on 2000 euroa.

Lisäksi heillä on Rewell Centerin ostoskeskuksessa jäätelöbaari. Chau Tranin lisäksi jäätelömyynnissä on mukana kymmenkunta henkilöä.

Evijärveltä Vaasaan

Suosituimmat kioskipaikat huusi evijärveläinen yritys Sillankorvan Yrttijuustot. Heillä on jäätelökioskeja eri puolilla Suomea yksitoista.

Vaasa kiinnosti, koska siellä kioskeja ei yrityksellä vielä ollut, kertoo yrittäjä Jouko Pahkakangas.

– Näin huutokaupassa, että paikat on siellä myynnissä, ja sain ystäviltä tietoa, että ovat hyvät myyntipaikat. Huudettiin ja sitten satuttiin ne saamaan.

Yrittäjä Jouko Pahkakangas tuo jäätelökioskinsa Vaasaan. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Pahkakangas ei kauhistele sitä, miten korkeiksi vuokrat nousivat.

– Esimerkiksi Tampereella torilla yhden kioskipaikan vuokra on 20 000 euroa, ja me saimme samaan hintaan kaksi.

Pahkakangas myöntää toki, että jäätelöä on myytävä runsaasti.

– Paljon pitää kyllä saada myytyä! Ainakin vähintään sen 22 500 euron edestä pitää jäätelöä myydä, naurahtaa Pahkakangas.

Hän muistuttaa, että yrittämisessä on aina riskinsä.

– Tänä päivänä jos meinaa eteenpäin mennä, pitää ottaa riskejä. Eihän mekään tiedetä vielä kuinka tässä käy, mutta katsotaan tämä kesä ja uskon kyllä, että me pärjätään.

Yrittäjät uuden edessä

Vietnamilaisopiskelijoille jäätelöbisneksen pyörittäminen on kesätyö. He keräävät jäätelönmyynnillä rahaa opiskeluihin, ja samalla karttuu myös käytännön oppi.

Kaikki opiskelevat kaupallista alaa. Chau Tran on itse Vaasan yliopistossa ja muut Vaasan ammattikorkeakoulussa.

– Olemme saaneet työkokemusta tulevaisuutta varten. Opiskelemme asioita koulussa ja voimme harjoitella niitä käytännössä sekä hyödyntää tässä työssä.

Long Van myy kioskeissaan erilaisia jäätelöitä sekä pehmistä. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Long Vanin Vankilanrannan kioskista tuli suosittu. Niin suosittu, että asiakkaat ovat etsineet ja löytäneet tiensä uuteenkin paikkaan. Se on ollut auki vapusta lähtien

– Koemme uuden paikan haasteena ja haluamme ottaa sen haasteen vastaan. Minä ja tiimimme työskentelemme kovaa kesän ja katsotaan sitten kuinka meni.

Evijärveläisyritys puolestaan avaa omat kioskinsa kesäkuun alussa. Kioskeihin tarvittavat laitteet on tilattu ja heti, kun ne tulevat maahan, laitetaan kioskit pystyyn.

– Tilattiin heti maahantuojalta kun saatiin tietää, että saatiin myyntipaikat, mutta laitteissa on oma tilausaikansa, Pahkakangas sanoo.

Yritys tulee myymään kioskeissaan oman tilan maidosta tehtyä pehmistä sekä juustoja ja jälkiruokajäädykkeitä. Juustoja ja pehmiksiä myydään kaikissa yrityksen kioskeissa. Kokemukset ovat olleet hyviä.

– Varsinkin viikonloppuisin on nähtävissä myyntipiikki juustoissa, että ne ovat menneet kyllä hyvin yhdessä pehmiksen kanssa, sanoo Pahkakangas.

Työntekijöitä tarvitaan molempiin kioskeihin päivän aikana neljä, mutta myyntiringissä tulee olemaan lähemmäs 20 nuorta. Kesätyöntekijöiden haastattelut ovat parhaillaan käynnissä.

Lue täältä lisää Ylen uutisia Pohjanmaalta.