1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Diakonia-ammattikorkeakoulu

Diakonia-ammattikorkeakoulun kampuskarsinta vielä auki – hallituksella useita vaihtoehtoja koulutuksen järjestämiseen

Diak ilmoitti runsas vuosi sitten vähentävänsä kampustensa määrän viidestä kolmeen. Sulkemispäätöksiä piti tehdä viimeistään tässä kuussa, nyt koulun hallitus on kuitenkin tekemässä vasta alustavia linjauksia.

Päätökset suljettavista Diakin kampuksista voivat mennä syksyyn. Kuvituskuva. Kuva: Green Chameleon/Unsplash

Diakin kampukset sijaitsevat tällä hetkellä Helsingissä, Oulussa, Pieksämäellä, Porissa ja Turussa. Niissä on noin 3 700 läsnäolevaksi ilmoittautunutta opiskelijaa. Henkilöstömäärä on noin 250.

Diak tarjoaa sosiaalialan ammattikorkeakoulutusta sekä terveysalan, kirkon alan ja tulkkauksen koulutusta.

Sekä opiskelijat että henkilökunta joutuvat nyt vielä odottamaan, tuleeko oman kampuksen luukulle lopetuslappu vai ilmoitus toiminnan jatkamisesta.

Diakin hallitus valitsee tänään suunnan, miten ammattikorkeakoulua kehitetään, mutta ei tee vielä lopullista päätöstä tulevasta kampusrakenteesta. Alun perin hallituksen piti tehdä jo päätös lakkautettavista kampuksista nyt toukokuun kokouksessaan.

Diakin toimitusjohtaja, rehtori Elina Juntunen kertoo, että hallitukselle on valmisteltu kymmenen erilaista kampusmallia, joista se valitsee vasta mallit tai mallin jatkoarviointiin ja -työstöön.

– Valmistelutyö on tehty huolellisesti ja analyyttisesti tietoon perustuen. Hallituksen käsissä on sitten tehdä päätöksiä.

Panostusta opetuksen laatuun seinien sijaan

Diak julkisti runsas vuosi sitten uuden strategiansa. Sen mukaan kampusverkostoa tiivistetään ja jatkossa panostetaan seinien sijaan enemmän opetuksen laatuun.

Strategian julkistuksen yhteydessä kerrottiin, että Diakiin otetaan opiskelijoita vastaan kolmella kampuksella vuonna 2022. Rehtori Juntusen mukaan tämä tuskin toteutuu, vaikka se on tavoitteeksi aiemmin määritelty, koska aikataulu on muuttunut aiemmasta.

– Mallien arviointi edellyttää aikataulun venyttämistä ja edellyttää siis ensin hallituksen päätöksen koko kampusmallista.

Rehtori Juntunen ei lähde vielä ennakoimaan valittavan ratkaisun vaikutuksia henkilökuntaan tai tarkkaa muutosten aikataulua.

– Haluamme turvata sen, että opiskelijat voivat viedä hallitusti ja suunnitellusti opintonsa loppuun nykyisissä opiskelupaikoissaan. Se on meille tärkeä asia.

– Seuraava, erittäin tärkeä vaihe on henkilöstön kuuleminen yt-neuvottelujen kautta. Vasta kun henkilöstöä on kuultu ja jatkovalmistelun tulokset on arvioitu, hallitus tekee lopullisen päätöksen mahdollisista uudistuksista. Päätös tehdään näillä näkymin syksyllä.

Lue aiheesta aiemmin:

Diak julkistaa suljettavat kampukset viimeistään toukokuussa

Diakonia-ammattikorkeakoulu aloittaa yt-neuvottelut kahden toimipisteen lopettamisesta

Diakonia-ammattikorkeakoulu lakkauttaa kaksi kampustaan