1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Uudet kuntavaaliehdokkaat kärsivät korona-ajasta, sanoo Ylen vaali-asiantuntija: "Jos äänestäjä ei hillu somessa, äänestääkö hän samaa ehdokasta kuin viime vaaleissa?"

Kuntatutkija Jenni Airaksisen mukaan kuntavaalien keskeinen puheenaihe tulee olemaan se, kuinka kunnissa hoidetaan koronan aiheuttamat vahingot.

Kuntavaalit
Tampereen yliopiston kuntatutkija Jenni Airaksinen
Jenni Airaksisen mielestä nyt kannattaa palauttaa mieleen koko kuntavaalien merkitys. – Tarkoitus on saada tavallisia ihmisiä päättämään meidän muiden asioista. Pidetään keskiössä ne asiat, jotka vaikuttavat minun elämääni ja arkeeni eniten. Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Suurten vaalitapahtumien puuttuminen saattaa hyödyttää ennestään tunnettuja kuntavaaliehdokkaita. Näin arvioi kuntavaaleja Yle Tampereen vaaliasiantuntija, Tampereen yliopiston kunta- ja aluejohtamisen yliopistonlehtori Jenni Airaksinen.

Kesäkuun kuntavaaleissa vaalityö tehdään toisin kuin on totuttu. Luvassa ei ole juurikaan ehdokkaiden ja äänestäjien välisiä kasvokkaisia kohtaamisia.

– Keskustelua käydään paljon somealustoilla. Meidän 170 kansanedustajallamme on siellä jo yleisö valmiina.

Airaksisen mukaan puolueilla on iso rooli siinä, että myös uudet ehdokkaat saavat äänensä kuuluviin.

– Käykö niin, että jos äänestäjä ei hillu somessa, äänestääkö hän samaa ehdokasta kuin viime vaaleissa? Toivottavasti puolueet ottavat somelähetyksiin uusia tulokkaita mukaan ja esittelevät heitä äänestäjille.

Jenni Airaksinen toivoo äänestäjiltä nyt pelisilmää.

– Jos kampanja perustuu vain kaikkien muiden mollaamiseen, sättimiseen ja solvaamiseen, voisi ajatella, että tällaisella ehdokkaalla ei ole paljoa vaikutusmahdollisuuksia. Kuntapolitiikka on yhteistyötä, ja tällaisella ehdokkaalla ei taida olla yhteistyön edellytyksiä.

Koronatoipuminen keskiössä

Koronan jälkihoito tulee olemaan kuntavaalien keskeinen puheenaihe, Airaksinen arvioi. Kesäkuun vaaleissa vahvoilla ovat hänen mukaansa ne ehdokkaat, jotka osaavat kertoa mikä on kunnan merkitys koronavaurioiden hoidossa.

– Toisaalta saattaa olla, että sosiaalisessa mediassa kukkiva denialisimi saattaa vedota ihmisiin.

Noin kuukautta ennen vaaleja kuntatutkija Airaksinen toivoo keskusteluun nousevan kuntalaisten arkeen liittyviä teemoja. Sen sijaan valtakunnan asiat saisi jäädä vähemmälle painoarvolle juuri äänestyspäätösten kynnyksellä.

– Toivon, että pysyttäisiin niissä teemoissa, mitkä liittyvät lähiympäristöön, kuntalaisten hyvinvointiin ja vaikuttamismahdollisuuksiin. Miten yhden lapsen päivähoito ja toisen kouluasiat on meidän kunnassa järjestetty.

Toisaalta lasten ja nuorten hyvinvoinnista keskustellaan kiivaasti. Tässä Airaksisen mielestä kunnissa on myös paljon tekemistä.

– Toivottavasti keskustellaan lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden vaikeasta saatavuudesta, koulupudokkaista ja väkivallan teoista. Näiden asioiden pitäisi saada ihmiset heräämään siihen, että nuoriin kannattaa panostaa, koska he tekevät meidän tulevaisuuden.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.