Hyppää sisältöön

Kainuuseen tarvitaan 500 uutta ihmistä vuodessa

Viranomaiset ja aluekehittäjät ovat kurkistaneet yhdessä kristallipalloon ja tuottaneet Alueelliset kehitysnäkymät 2021 -raportin. Siinä kuvataan näkemys maakuntien ja seutukuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Kainuun suurin haaste on saada väkeä työpaikkoihin.

Kainuuseen tarvitaan töihin sekä perusduunareita että erityisasiantuntijoita. Kuva: Alamy / All Over Press

Kainuulaisista yrityksistä suurin osa uskoo, että liikevaihto ja kannattavuus kasvavat tulevaisuudessa huomattavasti paremmin kuin muualla maassa. Myös henkilökunnan tarpeen arvioidaan kasvavan huomattavasti enemmän kuin maassa keskimäärin.

Suurimmat esteet ovat vanhat tutut: mistä saada sellaista työvoimaa kuin olisi tarve. Rekrytointiongelmien arvioidaan vain lisääntyvän tulevaisuudessa. Oman väen varaan ei voi tukeutua, koska 15–64 -vuotias väestö vajuu viidennestä pienemmäksi parissa kymmenessä vuodessa.

– Kainuussa tarvitaan jo nyt noin 500 ihmistä vuodessa täyttämään työmarkkinoilta poistuvien ihmisten paikkoja, sanoo johtava asiantuntija Anne Ristioja Kainuun ELY-keskuksesta.

Käytännössä puhutaan aivan muutaman vuoden perspektiivillä useiden tuhansien ihmisten tarpeesta. Heistä suurin osa tulisi perustyötehtäviin, mutta myös erityisasiantuntijoita tarvitaan, muun muassa ICT-alalla, kertoo Ristioja.

Raportin mukaan korona-aikana Kainuussa ovat pärjänneet perusyritykset eli metalli, kaivos ja tietotekniikka-ala. Sen sijaan huvia ja elämyksiä tuottavat yritykset - matkailu ja ravintola-ala etunenässä, kärsivät. Kainuu kuitenkin selvisi paremmin esimerkiksi matkailijakadosta kuin muut, koska täällä ei aiemminkaan oltu niin paljon ulkomaisten turistien varassa kuin muualla.

Konkurssiaaltoa ei tullut, eikä ole näköpiirissä. Suurimmissa vaikeuksissa ovat pienet palvelualan yritykset sekä matkailu- ja ravintola-ala.

Raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun)kainuulaisyrityksistä suurempi osa pitää mieluummin nykyiset asemat kuin kansainvälistyvät ja laajenevat.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.