Hyppää sisältöön

Savonlinnan Oopperajuhlien siirtyminen on iso pettymys lapsi- ja nuorisokuorolaisille – kuoronjohtaja: "Samalla meni nuorilta myös kesätyö alta"

Olavinlinnan oopperaesitysten peruminen näkyy myös talkootyötä tekevien urheiluseurojen budjetissa. Viimeiseen asti Oopperajuhlia suunniteltiin pidettäväksi puolitetulla yleisömäärällä. Savonlinnan Oopperajuhlat oli tarkoitus järjestää heinäkuussa.

Olavinlinna.
Oopperajuhlien oopperoiden siirtymisellä on heijastusvaikutuksia. Nuoret kuorolaiset menettivät kesätyön ja juniorijoukkueet talkoorahat. Kuvaaja: Kati Rantala / Yle, leikkaaja: Petri Aaltonen / Yle

Savonlinnassa valmistaudutaan nyt toiseen peräkkäiseen kesään ilman oopperaa. Maailmankuululle tapahtumalle oopperaesitysten siirtäminen on kova isku.

Oopperajuhlien vaikutus Savonlinnassa ulottuu laajalle.

Esimerkiksi oopperan lapsi- ja nuorisokuoro on harjoitellut täysillä jo marraskuusta lähtien. Kuoronjohtaja Leena Astikainen kertoo kuorolla olevan paljon työtä ja harjoitustunteja takanaan koko koronan sotkemalta ajalta.

– Viime ja tätä kesää varten kuoro on harjoitellut jo noin 80 tuntia, ja olimme valmiita taiteellisen johtajan tarkastukseen. Kyllä tämä iso pettymys on etenkin lukioikäisille, joille kuoropesti on myös kesätyö.

Astikainen kuitenkin ajattelee, että harjoittelu ei ole mennyt hukkaan.

– On opittu esimerkiksi äänenkäyttöä ja kieliä, King Rogerissa lauletaan puolaksi ja Carmenissa ranskaksi.

Oopperajuhlat pyörii satojen vapaaehtoistyöntekijöiden voimin. Suurin vapaaehtoisryhmä koostuu järjestyksenvalvojista, joista suurin osa on paikallisten urheiluseurojen hyväksi talkootyötä tekeviä junioripelaajien vanhempia.

Vapaaehtoisia toimii myös ensiapuringissä ja esimerkiksi paikannäyttäjinä Olavinlinnassa.

Urheiluseuroista Juniori-SaPKo ja jalkapalloseura STPS:n edustus- ja juniorijoukkueet jakavat oopperailtojen järjestyksenvalvojapestit.

Oopperatalkoilla on seuroille iso taloudellinen merkitys. Juniori-SaPKon puheenjohtaja Vesa Pölönen kertoo, että talkootyö on tuottanut seuralle noin 17 000 euron potin.

– Iso menetys junioriseuroille, viime kesänä tätä jo harjoiteltiin, ja nyt harjoitellaan lisää. Osalle vanhemmista on tosin varmaan ihan hyväkin juttu, ettei talkoita tarvitse tehdä, Pölönen naurahtaa.

Viime kesänä budjettia paikattiin maskitalkoilla, joissa pistettiin kasaan pleksimaskien kokoonpanolinja.

– Siitä tuli loppujen lopuksi enemmän rahaa kuin Oopperajuhlista.

Jos korvaavaa talkoilua ei löydy, Oopperajuhlien siirtäminen ja menetetyt talkooeurot näkyvät Juniori-SaPKon budjetissa ja vanhempien kukkarolla korkeampina harrastusmaksuina.

Voit katsoa aiheesta tehdyn suoran lähetyksen kokonaisuudessaan alta.

Olavinlinna
Ooppera raikasi Olavinlinnassa viimeksi kesällä 2019. Oopperajuhlien vaikutus Savonlinnassa ulottuu laajalle. Video: Kati Rantala / Yle

Olavinlinnan oopperat ja Karita Mattilan gaalakonsertit peruttu, muut konsertit järjestetään

Savonlinnan Oopperajuhlien ohjelmistoon kuuluu oopperoiden lisäksi konsertteja ja laulukilpailu. Tulevan kesän Olavinlinnan oopperaesitykset ja Karita Mattilan gaalakonsertit peruttiin keskiviikkona.

Kesällä on kuitenkin tarkoitus järjestää muut konsertit ja Karita Mattilan uudet konsertit Kerimäen kirkossa sekä Timo Mustakallio -laulukilpailu Savonlinnasalissa. Tähän ratkaisuun päädyttiin (siirryt toiseen palveluun), jotta Oopperajuhlien tulevaisuus voitaisiin paremmin turvata.

Viimeiseen asti Oopperajuhlia suunniteltiin pidettäväksi puolitetulla yleisömäärällä. Pääosin lipputuloilla rahoitettava festivaali oli tarkoitus järjestää heinäkuussa.

Kesän uutuustuotanto Kuningas Roger peruttiin kokonaan jo aiemmin, mutta muu ohjelmisto oli tarkoitus esittää heinäkuussa.

Ensimmäisen kerran Oopperajuhlat siirrettiin koronan takia vuodella eteenpäin viime keväänä.

Oopperajuhlat on järjestetty ensimmäisen kerran 1912. Viime kesään asti nykymuotoinen festivaali oli järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1967.

Savonlinnan Oopperajuhlille osallistui kesällä 2019 yhteensä 65 000 kävijää.

Harmittaako tulevankin kesän kulttuuritapahtumien peruuntuminen? Voit keskustella aiheesta 15.5. klo 23.00 saakka.

Lue myös: