Hyppää sisältöön

Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaat voivat saada potilastietojaan Kelasta

Konkurssiin asetetun Vastaamon potilastiedot on siirretty Kelan arkistoon.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaat voivat saada potilastietojaan nyt Kelasta, Kela tiedottaa. Kela on arkistoinut sähköiseen järjestelmään 54 000 Vastaamon asiakkaan potilastiedot digitaalisena.

Potilastiedot on siirretty Kelaan toimintansa lopettaneiden yksityisten palveluntuottajien paperisten potilasasiakirjojen arkistointipalveluun. Syynä potilastietojen arkistoimiseen ovat Kelan mukaan Vastaamon asiakkailta tulleet pyynnöt.

Kela oli jo aiemmin sopinut potilas- ja rekisteritietojen vastaanottamisesta Psykoterapiakeskus Vastaamon konkurssipesän kanssa.

Tietopyynnön omista potilasasiakirjoista voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen toimintansa.lopettaneet@kela.fi (siirryt toiseen palveluun). Tietopyynnön voi lähettää suojatulla sähköpostilla.

Vastaamo on toimittanut asiakkaidensa tietoja Kelan lisäksi myös kunnille, jotka ovat ohjanneet potilaita Vastaamoon. Kunnan sosiaali- ja terveystoimen maksusitoumuksella ja lähetteellä Vastaamossa asioineiden kannattaa tehdä tietopyyntö kyseiseen kuntaan.

Alun perin Kelan piti saada Vastaamon asiakkaiden potilastiedot arkistoitua jo maaliskuussa 2021, mutta tietoturvaan liittyvien syiden takia järjestelmä saatiin valmiiksi vasta toukokuussa.

Kelan mukaan potilasasiakirjoihin pääsevät vain ne arkistointipalvelussa työskentelevät henkilöt, joilla on perusteltu syy käsitellä tietoja.

– Aikaisemmin arkistossa on ollut vain paperisia asiakirjoja. Olemme työskennelleet sen eteen, että sähköisten asiakirjojen säilyttäminen ja tietopalvelu hoidetaan tieto- ja oikeusturva huomioiden. Potilasasiakirjojen käsittelystä kertyy lokitiedot, ja käsittelyä rajataan käyttöoikeuksilla, Kelan hallintopalvelupäällikkö Matti Happonen kertoo.

Tietomurron kohteeksi joutunut Vastaamo asetettiin konkurssiin viime helmikuussa. Yksi Suomen suurimmista psykoterapiapalveluiden tarjoajista ajautui ongelmiin, kun viime vuoden lokakuussa selvisi, että kymmenientuhansien Vastaamon asiakkaiden potilastietoja oli ainakin osittain julkaistu verkossa.

Lue lisää:

.
.