1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. julkiset virat

Ympäristöjohtajan epäillään suosineen lastaan työnhaussa – tämä sai vakityön ja palkankorotuksen

Syyttäjä vaatii nykyään eläkkeellä olevalle Imatran ympäristöjohtajalle ehdollista vankeutta. Ympäristöjohtaja on kiistänyt syytteet.

Entisen ympäristöjohtajan asian käsittely alkoi maanantaina ja jatkuu keskiviikkona Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Kuva käräjäoikeudesta on arkistosta. Kuva: Ilona Pesu / Yle

Imatran entisen ympäristöjohtajan epäillään suosineen työssään omaa lastaan. Mahdollista virka-aseman väärinkäyttämistä puidaan tällä viikolla Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa.

Haastehakemuksen mukaan entinen ympäristöjohtaja oli tehnyt vuonna 2017 muun muassa virkojen avaamista koskevia päätöksiä, jotka liittyivät olennaisesti myös hänen lapsensa työtilanteeseen. Ympäristötoimessa osa-aikaisena ja määräaikaisena työskennellyt lapsi oli saanut haun kautta vakinaisen viran ja myöhemmin palkankorotuksen.

Syyttäjän mukaan ympäristöjohtajan toiminta rikkoi muun muassa hallintolain säännöksiä esteettömyydestä. Hän vaatii entiselle ympäristöjohtajalle ensisijaisesti 3–5 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Toissijaisesti rangaistusta vaaditaan joko virkavelvollisuuden rikkomisesta tai tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Entinen ympäristöjohtaja on asianajajansa Onni Hietalahden mukaan kiistänyt syytteet. Ympäristöjohtaja ei enää työskentele Imatran kaupungilla ja on jäänyt eläkkeelle.

Lapselle vakityö ja palkankorotus

Haastehakemuksen mukaan ympäristöjohtaja oli keväällä 2017 suunnitellut ja ollut päättämässä kahden vakinaisen viran avaamisesta hakuun, vaikka toinen viroista oli sama, jota hänen lapsensa hoiti osa-aikaisessa, määräaikaisessa työsuhteessa.

Haastehakemuksen mukaan virat olivat julkisessa haussa, ja ympäristöjohtaja osallistui virkojen täyttämiseen esimerkiksi antamalla työpaikkailmoituksiin ensimmäiseksi omat yhteystietonsa.

Ympäristöjohtajan lapsi tuli valituksi toiseen vakinaiseen virkaan. Valintapäätöksen teki viranhaltijana ympäristöjohtajan esimies.

Valinnan jälkeen ympäristöjohtaja ryhtyi haastehakemuksen mukaan järjestelyihin, jotka johtivat virkanimitysten aikaistamiseen niin, että lapsi ehti aloittaa virassaan ennen perhevapaansa alkua.

Ympäristöjohtaja oli haastehakemuksen mukaan myös käynyt lapsensa kanssa kehityskeskustelun, jonka perusteella lapsen palkkaa nostettiin, ja tehnyt myöhemmin kirjauksen, jonka mukaan hän oli jäävännyt itsensä palkkapäätöksestä.

Ympäristöjohtaja kiistää

Asian käsittely alkoi Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa maanantaina ja jatkuu keskiviikkona 12. toukokuuta. Asianajaja Onni Hietalahden mukaan entinen ympäristöjohtaja on kiistänyt syytteet useisiin seikkoihin vedoten.

Hietalahti uskoo, että oikeussalissa puidaan paljolti sitä, missä määrin virkojen auki laittamisessa voi olla esteellinen.

– Meidän näkemyksemme mukaan ei ole merkityksellistä, kuka näitä virkoja mahdollisesti myöhemmin hakee, kun päätös julistaa virat haettavaksi on kohdistunut määräämättömään joukkoon ihmisiä, jotka voivat sitä virkaa hakea, Hietalahti sanoo.