1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Käännytysten lukumäärä kasvoi viikossa kolmanneksen Helsingin satamassa – työllistävät rajatarkastusyksikköä huomattavasti

Myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla käännytettiin viime viikolla kymmeniä matkustajia. Yleisimpänä käännytysperusteena oli uhka kansanterveydelle sekä pyrkiminen Suomeen sellaiseen työhön, joka ei kuulu välttämättömien työtehtävien piiriin.

Matkustajamäärät ovat kasvussa Helsingin satamassa. Kuvassa Länsisataman terminaali 2 maanantaina 15. kesäkuuta 2020, jolloin matkustajia oli liikkeellä vähän. Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Helsingin sataman matkustajamäärä on jatkanut kasvuaan, mikä näkyy myös käännytysmäärissä.

Suomenlahden merivartiosto tiedottaa (siirryt toiseen palveluun), että Helsingin sataman kautta Suomeen saapui viime viikolla yhteensä 16 196 henkilöä. Tämä on 645 matkustajaa enemmän kuin edellisellä viikolla.

Käännytyspäätösten valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevat toimenpiteet työllistivät Suomenlahden merivartioston sataman rajatarkastusyksikköä huomattavasti. Yksikkö on saanut apua merivartioston muista yksiköistä ja Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

Viime viikolla satamassa käännytettiin 70 henkilöä, kun taas tätä edeltäneellä viikolla lukumäärä oli 53. Esimerkiksi sunnuntaina 19 matkustajaa käännytettiin takaisin Viroon, kertoo Merivartiosto Twitterissä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Yleisimpänä käännytysperusteena oli uhka kansanterveydelle sekä pyrkiminen Suomeen sellaiseen työhön, joka ei kuulu yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta välttämättömien työtehtävien piiriin.

Suomenlahden merivartiosto jakaa informaatiota koronatilanteessa myös Tallinnassa. Viime viikon aikana Tallinnan satamassa tämän perusteella 84 henkilöä luopui matkustusaikeistaan Suomeen tai päätti siirtää Suomeen suuntautuvan matkansa ajankohtaa.

Helsinki-Vantaallakin kymmeniä käännytyksiä

Myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla sisärajaliikenteessä tehtyjen rajatarkastusten lukumäärä kasvoi viime viikolla edelliseen verrattuna.

Viime viikolla Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta Suomeen saapui sisärajaliikenteessä muista Schengen-valtioista 4 591 henkilöä ja ulkorajaliikenteessä 2 855 henkilöä. Sisärajaliikenteen matkustajamäärät kasvoivat 159 matkustajalla, kun taas ulkorajaliikenteessä matkustajia saapui 34 edeltävää viikkoa vähemmän.

Suomenlahden merivartioston Helsingin rajatarkastusosasto käännytti sisärajaliikenteessä viime viikon aikana Helsinki-Vantaan lentoasemalla yhteensä 48 henkilöä, mikä on yhden enemmän kuin edellisellä viikolla. Käännytyspäätöksiä tehtiin eniten Amsterdamista ja Bukarestista Suomeen saapuneiden lentojen matkustajille.

Ulkorajaliikenteen rajatarkastusten seurauksena evättiin kuuden henkilön maahanpääsy.

Lue seuraavaksi:

Päättyykö sisärajavalvonta kesäkuussa? Sisäministeri Maria Ohisalo: "En uskalla tässä vaiheessa luvata mitään"

Koronarajoituksia puretaan ja matkustaminen lisääntyy – esitys: lento- ja laivayhtiöt tulee velvoittaa vaatimaan asiakkailtaan hyväksyttävät terveysdokumentit jo lähtömaassa

Rajavartiolaitos: Ilmeisen väärennettyjä koronatestitodistuksia liikkeellä kymmenittäin