Hyppää sisältöön

Suomeen lentää miljoonittain lintuja juuri nyt: katso ja kuuntele, millaista kiihkein muuttoaika on Pohjois-Suomen korkeudella

Ylen suorassa verkkolähetyksessä lintujen kevätmuutosta kertoi Kainuun lintutieteellisen yhdistyksen Vesa Hyyryläinen. Hän sanoi, että jos muuttoliikettä haluaa itse todistaa, oikea aika katsella ulos luontoon on nyt.

Manamansalon lintutorni.
Kainuun lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtajan Vesa Hyyryläisen mukaan Suomeen lentää juuri nyt miljoonittain muuttolintuja.

Kevät on tänä vuonna myöhässä – ainakin pohjoisen Suomen korkeudella. Tämä näkyy asiantuntijoiden mukaan myös muuttolintujen liikkeissä: ne palaavat tuttuun paikkaan tavallista myöhemmin.

Lue lisää: Viileä sää on pitänyt hyönteissyöjälinnut poissa Suomesta – Birdlife: Ensi viikon alkupuolella odotettavissa ryntäys

Yle näytti suorassa verkkolähetyksessä keskiviikkoaamuna, millaista on lintujen muuttoliike juuri nyt. Toimittaja Jarmo Nuotion haastattelussa Nurmenniemen lintutornilla Manamansalossa oli Vesa Hyyryläinen Kainuun lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Katso verkkolähetys kokonaisuudessaan:

Manamansalon lintutorni.
Yle pääsi keskiviikkoaamuna 12. toukokuuta seuraamaan muuttolintujen touhua Oulujärven rantaan Manamansaloon Vaalassa.

Hyyryläisen oma lintuharrastus on alkanut liki 50 vuotta sitten, Kymenlaaksossa vuonna 1972. Sittemmin hän on innostanut ja aktivoinut tuhansia oppilaita ja opiskelijoita lintuharrastuksen pariin opettajana työskennellen, kertoo (siirryt toiseen palveluun) lintuharrastajien keskusjärjestö Birdlife Suomi.

Hyyryläinen kertoi verkkolähetyksessä havainneensa aamun aikana lintutornin liepeiltä jo 66 eri lintulajia.

Pitkän linjan lintutietäjä tunnistaa eri lajit pelkän äänen perusteella.

– Ne ovat helposti tunnistettavia, kunhan ne ensin oppii.

Hyyryläinen totesi, että tänä keväänä huhtikuulle sattui pitkäkestoinen kylmä jakso, mikä viivästytti lintujen kevätmuuttoa.

Nyt kun tuulen suunta on muuttunut ja ilmavirtaus tulee etelästä, on lintujen muutto vilkkaimmillaan, hän sanoi.

– Olin yhteydessä Hangon lintuasemalle. Sieltä tuli tietoa, että eilisestä lähtien on tullut miljoonia lintuja Suomeen koko ajan. Paine on ollut iso.

Manamansalossakin oli keskiviikkoaamuna lennellyt tuhansia lintuyksilöitä.

Hyyryläisen mukaan esimerkiksi Kainuussa pääasialliset muuttokuukaudet ovat huhti- ja toukokuu. Muutto tiivistyy muutamaan viikkoon. Niiden aikana tulee hänen sanojensa mukaan valtava ryntäys eteläiseltä pallonpuoliskolta.

Jos muuttoa haluaa todistaa, nyt on siihen hyvä aika, Hyyryläinen summasi.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 13. toukokuuta kello 23:een asti.

Lue ja katso seuraavaksi:

Luonto-Suomi – suuri muuttolintuilta

Linnut palaavat taas etelän lomiltaan ja kevätkonsertti on alkanut! Opi tuntemaan pihapiirisi tai mökkimaisemasi laulelijat

Haaste Meri-Lappiin: Tuhat telkänpönttöä vuoden loppuun mennessä