Hyppää sisältöön

Kuopion Piispanpuistossa alkavat arkeologiset kaivaukset – vanhoja hautoja voi löytyä melko pinnastakin

Tarkoituksena on selvittää, onko puistoalueella säilynyt jäännöksiä paikalla sijainneista kirkoista ja niihin liittyvistä hautauksista. Sen jälkeen tiedetään, miten puiston täydennysistutuksia voi toteuttaa, jottei muinaisjäännös vahingoitu.

Kuopion Piispanpuistosta odotetaan löytyvän muinaisjäännöstä, eli vanhoja hautoja ja mahdollisesti jäännöksiä myös kirkoista. Kuvituskuva. Kuva: Riitta Väisänen/Yle

Kuopiossa Piispanpuistossa aloitetaan ensi viikolla arkeologinen selvitystyö. Tarkoituksena on tutkia, missä osassa puistoaluetta on säilynyt muinaisjäännöstä ja millaisia säilyneet jäänteet ovat. Tämän jälkeen selviää, miten alueella voi tehdä täydennysistutuksia, sillä muinaisjäännökset ovat muinaismuistolain rauhoittamia.

Puistoalueella on sijainnut useita kirkkoja ja sinne on tehty hautauksia. Piispanpuistossa tehdään muinaismuistolain edellyttämä arkeologinen kenttätyö ja siihen liittyvä koekaivaus.

Oletuksena on, että alueelta löytyy jäännöksiä sinne tehdyistä hautauksista ja mahdollisesti myös siellä sijainneista kirkoista.

– Jäännöksiä voi löytyä jopa hyvin pinnasta, jolloin ei tarvitse kaivaa kovinkaan montaa kymmentä senttiä. Syvimmät voivat olla liki kahdessa metrissä. Varsinkin syvällä olevat jäänteet voivat olla hyvinkin säilyneitä, sanoo tutkimustyötä johtamaan tuleva arkeologi Ville Laakso Maanala Oy:stä.

Puistonhoidossa tullaan jatkossa huomioimaan, ettei hoitotoimilla vahingoiteta säilynyttä muinaisjäännöstä.

Merkittävä arkeologinen kohde

Piispanpuisto on Pohjois-Savon ensimmäisten keskuskirkkojen paikkana ja hautausmaana arkeologisesti ja historiallisesti hyvin merkittävä kohde.

Kirkkokohteita ja varhaisia kristillisiä hautausmaita ei Pohjois-Savossa ole aiemmin tutkittu, ja nyt tehtävä arkeologinen tutkimustyö on merkittävä koko maakunnan ja myös koko maan mittakaavassa.

– Puistoalueella on sijainnut vuosien 1552 ja 1817 välisenä aikana varmuudella ainakin kolme kirkkoa, mahdollisesti jopa neljä. Kirkkomaahan on tehty arviolta noin 15 000 hautausta, ja niiden lisäksi alueella saattaa olla jäännöksiä kirkkorakennuksista, Laakso kertoo.

Arkeologisia kaivauksia tehdään puistossa useissa kohdissa, jotta voidaan laajalti selvittää, mistä muinaisjäännöstä mahdollisesti löytyy.

– Avaamme metrin levyisiä ja parin metrin pituisia kaistaleita, joissa kaivamme pikku hiljaa niin syvälle, että törmäämme jäännöksiin tai sitten vastaan tulee puhdas pohjamaa.

Piispanpuisto kuuluu Kuopion kansallisen kaupunkipuiston alueeseen. Kansallinen kaupunkipuisto on Suomen maankäyttö- ja rakennuslaissa määritelty kaupunkiympäristössä sijaitseva puistojen, arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden muodostama laaja kokonaisuus, jonka säilyttämiseen ja hoitamiseen kaupunki on sitoutunut.

Ympäristöministeriö on myöntänyt selvitystyölle rahoitusta kansallisten kaupunkipuistojen harkinnanvaraisista kunnostus- ja kehittämisavustuksista.

.
.