Hyppää sisältöön

Ihmisten liikkeitä tarkastellaan pian sensoreiden avulla Helsingissä – kaikki saavat pääsyn matkapuhelinsignaaleista kerättävään liikkumisdataan

Matkapuhelindatan avulla yritetään elvyttää matkailualaa. Myös paikalliset ihmiset voivat välttää ruuhkaisia paikkoja, kun he näkevät, mihin isot ihmisjoukkiot ovat kerääntyneet.

Sensorit aistivat matkapuhelinten bluetooth-signaaleja. Kuva: Yle/Nella Nuora

Helsingin keskustaan Esplanadin molemmille puolille asennetaan parhaillaan ihmisten liikkumista tarkkailevia sensoreita. Ne keräävät anonyymisti kadunkulkijoiden matkapuhelinten bluetooth-signaaleja.

Sensoreiden avulla saadaan tietoa siitä, kuinka paljon ihmisiä liikkuu ja oleskelee eri paikoissa, ja mihin he suuntaavat.

Helsingin kaupunki, IBM ja Hypercell ovat yhdessä kehittäneet sensorihanketta.

Ihmisten liikkumisesta halutaan tietoa, jotta matkailualaan liittyviä palveluita voitaisiin kehittää ja kohdentaa aiempaa paremmin vastaamaan turistien tarpeita.

Kesän aikana verkkoon avataan nettiselaimella toimiva Heat Map -palvelu, johon matkapuhelimista kerätty data päivittyy reaaliaikaisesti.

Heat Map kertoo, missä ihmiset liikkuvat. Kuva: Hypercell

Kaikki ihmiset pääsevät tiedon äärelle, ja voivat sen perusteella esimerkiksi välttää ruuhkautuneita paikkoja.

– Monilla kotimaisilla matkailijoilla ei ole kovin turvallinen käsitys Helsingistä tartuntatautitilanteesta johtuen. Liikkumistiedon avulla halutaan edistää turvallisuuden tunnetta, kertoo Helsingin kaupungin projektipäällikkö Sanni Liimatta.

Helsingin kaupungin projektipäällikön Sanni Liimatan mukaan liikkumisdatan äärelle pääseminen luo hallinnan ja turvallisuuden tunnetta ihmisille. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Myös paikalliset voivat hyödyntää liikkumisdataa, kun suunnittelevat tekemisiään.

– Heat Mapista voi itse katsoa, millainen väenpaljous kullakin nähtävyydellä tai palvelulla on. Vierailuajan voi valita sen mukaan, Liimatta sanoo.

Liimatan mukaan liikkumisdatan avulla voidaan kehittää myös kaupunkisuunnittelua, jos sensorien käyttö yleistyy.

Henkilötietoja ei kerätä

Signaalien keruu ihmisten matkapuhelimista edellyttää, että laitteissa on bluetooth päällä.

Hypercellin operatiivinen johtaja Sami Vepsäläinen vakuuttaa, että data on anonyymiä, koska henkilötietoja ei kerätä. Data perustuu ihmisjoukkojen liikkeisiin.

– Vastaavan tyyppistä teknologiaa on esimerkiksi koronavilkussa. Tämä perustuu samanlaiseen signaalien haisteluun.

Hypercellin operatiivinen johtaja Sami Vepsäläinen uskoo, että Helsinkiin tulevaa sensoriteknologiaa voidaan viedä myös muihin kaupunkeihin ja ulkomaille. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Myöhemmin sensoreita asennetaan Esplanadin lisäksi laajemmin keskustan alueelle matkailun kannalta keskeisten alueiden, nähtävyyksien ja palveluiden läheisyyteen.

Vepsäläinen uskoo, että myös yritykset hyötyvät ihmisten liikkumistiedosta.

– Matkailu- ja kaupunkikokemusta voidaan parantaa siten, että tuodaan palvelut sinne, missä ihmiset ovat.

Otsikkoa on täsmennetty 11.5.2021 klo 13.50: Ihmiset eivät saa pääsyä suoraan matkapuhelindataan vaan liikkumisdataan, joka kerätään matkapuhelinsignaaleista.

.
.