1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan matkailu

Kreikka avautuu turisteille – Lapsiperheetkin uskaltautuvat jo matkoille, paikallinen hotelliyrittäjä Selina Mindrinos iloitsee Ylelle

Kreikka avautuu huomenna lauantaina virallisesti turismille. Maahan pääsee ilman karanteenia jos on rokottautunut, saanut negatiivisen testituloksen tai sairastanut koronavirustaudin. Lomailijoiden määrän odotetaan kaksinkertaistuvan viime vuodesta.

Santorinin saari Kreikassa odottaa jo matkailijoita
Santorinin saari Kreikassa odottaa jo matkailijoita

SANTORINI Katse naulautuu jylhään vuorenrinteeseen Kamarin kylässä.

Turkulaislähtöinen Selina Mindrinos pyörittää perheineen vuoren kupeessa pientä huoneistohotellia.

Parikymmentä vuotta Santorinin saarella asunut Mindrinos kertoo, että kylässä lähes joka perheellä on hotelli tai ravintola. Niistä noin puolet pysyi viime kesänä kiinni.

Mindrinos kuului hotellinsa avanneisiin.

– Yllätyimme positiivisesti siitä, että liikevaihto oli noin 70 prosenttia aiemmasta. Turistit etsivät hotellimme kaltaisia kohteita, missä ei ole yleisiä tiloja ja jokaisella on oma sisäänkäynti, Mindrinos kertoo.

Huoneistohotellia Santorinin suosituimmassa rantakohteessa Kamarissa pitävä Selina Mindrinos vastaanottaa kauden ensimmäiset asiakkaat tänä viikonloppuna. Kuva: Sara Saure / Yle

Pohjoismaalaisten vaikea sopeutua suojatoimiin

Tunnelma sesonkiin valmistautuvalla Santorinilla on rauhaisa.

Mindrinosin hotellin varauskalenterissa kiireisimmältä vaikuttaa syyskuu. Se antaa toiveita kauden venymisestä.

– Tänä kesänä lapsiperheetkin uskaltautuvat jo matkoille, Mindrinos iloitsee.

Hän uskoo palveluntarjoajien ja asiakkaiden olevan nyt valmiimpia tulevaan.

– Liiallinen pelko ja hakeminen on poissa, Mindrinos tiivistää.

Koronaviruksen torjunnassa Kreikka pyrkii huolellisuuteen. Maskipakko pätee kaikkialla, rannoilla noudatetaan turvavälejä eikä rantabaareissa saa soittaa musiikkia.

Hotelleissa asiakkaat pääsevät viime vuodesta poiketen seisovaan pöytään, kun heille on ensin jaettu kertakäyttöhansikkaat.

Mindrinosin hotellissa käsidesit on kiinnitetty huoneiden sisä- ja ulkopuolelle. Jo viime kesänä oli kuitenkin nähtävillä, että suojatoimet eivät olleet kaikille helppoja.

– Etenkin pohjoismaalaisten oli vaikea käsittää maskipakkoa ja etäisyyksiä. He kokivat, että ei se ole sitten rajoitusten kanssa lomaa. Tilanne vaati diplomatiaa, Mindrinos muistelee.

Hänen mukaansa on myös tärkeää tietää menettely, mikäli matkailija sairastuu. Hotelleilla on omalääkäri ja sitä kautta selkeät ohjeet.

– Eristys tapahtuu ensin tiloissamme ja sen jälkeen kylän koronahotellissa. Meidän on pidettävä sairastuneen huone vuorokauden tyhjillään, Mindrinos selittää.

Lue myös: Vähemmän jonotusta ja uusia kohteita – 4 seikkaa muuttuu koronakriisin jälkeisessä Kreikan-matkailussa

Maskipakosta on muistutuksia Santorinin pääkaupungissa Firassa. Kuva: Sara Saure/ Yle

Tulijamäärän uskotaan tuplaantuvan

Kreikan turismiministeriön odotukset tälle vuodelle ovat jo valoisammat.

Viime vuonna Kreikassa kävi 7,4 miljoonaa matkailijaa, jotka jättivät reilut neljä miljardia euroa matkailutuloja. Parhaana vuonna 2019 turistit toivat maahan yli 18 miljardia euroa.

Nyt matkailijoiden määrän on ennakoitu nousevan puolella viime vuodesta. Hyvä enne on, että suuret lentoyhtiöt ovat lisänneet reittejä ja vuoroja Kreikkaan.

Oian kylän maisemissa on helppo samaistua Kreikan tämän vuoden turismikampanjaan, joka kulkee nimellä All you want is Greece, Kreikka on kaikki mitä haluat. Kuva: Sara Saure/ Yle

Virallisesti turismi käynnistetään huomenna lauantaina. Kaikki lentokentät ja museot ovat auki, ja Kreikan sisällä saa liikkua vapaasti.

Maahan pääsee ilman karanteenia, jos on rokottautunut, saanut negatiivisen koronatestituloksen tai jos on todistetusti sairastanut koronavirustaudin.

Kreikasta poistuttaessa useat maat vaativat vielä pikatestin, jonka voi tehdä esimerkiksi hotellissa.

Lue myös:Suomi saattaa vaatia jo kesällä negatiivisen korona­testin maahan saapuvilta – nykyinen maahantulomalli voisi ajaa satamat kaaokseen

Helpotusta odotetaan myös EU:n koronapassista, joka oli alkujaan Kreikan ehdotus. Kreikka on yksi passin ensimmäisiä käyttöön ottajia 1. kesäkuuta.

Perivolon mustahiekkainen ranta Santorinin itäpuolella on normaalisti tähän aikaan vuodesta turistien suosima. Kuva: Sara Saure/ Yle

Henkilökunta tekee kotitestejä

Santorinilla koronarokotteet ovat yleinen puheenaihe. Aivan kaikki santorinilaiset eivät ole silti vielä rokotemyönteisiä (siirryt toiseen palveluun).

Tähän asti iso osa aikuisväestöstä on rokotettu Kreikan alle 10 000 asukkaan saarilla. Pyrkimyksenä on tehdä samoin kesäkuun loppuun mennessä Santorinin kaltaisilla yli 10 000 asukkaan saarilla (siirryt toiseen palveluun) Kreetaa lukuun ottamatta.

Yannis Saroglidis on kunnostanut rantabaarinsa ja olisi tyytyväinen jo viime vuoden turismitasoon. ”Kaikki sitä parempi on plussaa”, hän sanoo. Kuva: Sara Saure/ Yle

Rantabaarin omistaja Yannis Saroglidis on käynyt rokottautumassa. Hän pitää toisena tärkeänä turismin apukeinona kotitestejä.

– Testien tekeminen ja tuloksen ilmoittaminen on pakollista ravintola- ja turismialoilla. Asiakkailla on ehdottomasti turvallisempi olo, kun henkilökunta on tehnyt kotitestin kahdesti viikossa, Saroglidis muotoilee.

Baarit, kahvilat ja ravintolat on avattu nyt puolen vuoden koronasulun jälkeen. Saroglidis kunnosti yrityksensä Perivolon rannalla sesonkia varten, vaikka tuloja ei ole ollut.

– Onneksi alaamme on tuettu. Kahvin ja virvokkeiden arvonlisäveroa sekä työntekijöiden sosiaalimaksuja on alennettu. Tärkeää on myös pienennetty rantavuokra, koska tarjoilemme aurinkotuolien asiakkaille, Saroglidis kuvailee.

Matkailijat työstävät lomasesongin aikana hieroja Stelios Mavidisia. Hän muistuttaa, että turismi ei nostanut viime kesänäkään Kreikan koronatartuntojen määrää. Kuva: Sara Saure/ Yle

Toiveena Santorinin kaikkien hotellien avaaminen

Santorini on saari, jolla on äänestetty eurooppalaisen lomakeskuksen parhaat hotellit.

Hotellit ja villat ovat normaalisti hieroja Stelios Mavidisin työkenttää. Koronan jälkeen töitä on ollut vähän.

– Nyt koronasulkujen väsyttämät ihmiset ympäri maailmaa kaipaavat jo maiseman vaihdosta. Toivon, että kaikki hotellit avataan Santorinilla heinäkuuhun mennessä, Mavidis toteaa.

Hän ei pelkää, että yksittäiset matkailijat tai Santorinille tärkeä, pian käynnistyvä risteilyturismi lisäisivät koronatartuntoja.

Mavidis myöntää, että ikävä vaihtoehtokin on olemassa. Se, että matkailurajoitukset eri maissa ja koronaviruksen muunnokset estävät ulkomaille lähdön.

– Silloin ulkomaisista kävijöistä riippuvainen Kreikka on häviäjä ja kotimaan matkailusta tuloja saavat, Suomen kaltaiset maat ovat voittajia, Mavidis arvioi.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Santorinilla käy yli miljoona turistia kesäisin – Mutta mitä suositulla lomasaarella tapahtuu talvisin?

Nämä ongelmat voivat vaivata matkailun aukeamista kesällä – lentoaikataulut muuttuvat hetkessä, matkanjärjestäjät varovaisia

Ensi talven lomamatkoja myydään jo täyttä häkää – kesän reissusuunnitelmien kanssa vielä emmitään