1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talouden pelastuspaketti

EU:n elvytyspaketti voisi olla pysyvämpi ratkaisu, sanovat talouskomissaarit

EU-maat sopivat viime vuonna 750 miljardin euron tukipaketista, joka auttaa torjumaan koronapandemian aiheuttamaa taloudellista lamaantumista ja vastaamaan ilmastonmuutoksen haasteisiin.

Euroopan komission johtava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis uskoo, että onnistuessaan rahoitusvälinettä voitaisiin käyttää useammin. Kuva: Yves Herman / EPA

EU:n elvytyspaketista voisi tulla pysyvämpi ratkaisu, jos se onnistuu vauhdittamaan talouskasvua ja lisäämään vihreää taloutta ja digitaalisaatiota, kertoivat taloudesta vastaavat komissaarit maanantaina.

Elvytyspakettia on aiemmin kuvailtu kertaluontoiseksi.

EU:n 27 maata sopivat viime vuonna 750 miljardin euron elvytyspaketista, joka auttaa torjumaan koronapandemian aiheuttamaa taloudellista lamaantumista ja vastaamaan ilmastonmuutoksen haasteisiin.

– Mitä paremmin onnistumme tämän välineen käytössä, sitä enemmän on tilaa keskustella pysyvän ja samanlaisen rahoitusvälineen käytöstä, Euroopan komission johtava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoi.

Myös talousasioista vastaavan EU-komissaari Paolo Gentilonin mukaan on tärkeää saada yksi yksi järjestelmä toimimaan ja maksaa se takaisin omilla uusilla varoilla.

EU-maiden ottama velka aiotaan maksaa takaisin 30 vuodessa uusilla verojärjestelyillä, joista ei ole vielä sovittu.

Suomessa EU:n elvytyspaketti on herättänyt paljon vastustusta.

Oppositio on tuonut toistuvasti esiin, että Suomi on 750 miljardin euron paketissa nettomaksaja eli se saa tukijärjestelystä vähemmän kuin se sinne antaa.

Hallituspuolueet ovat taas korostaneet, että Euroopan talouselvytys hyödyttää Suomen vientivetoista taloutta ja maksaa pidemmällä aikavälillä itsensä takaisin.

Samansuuntaista keskustelua on käyty ympäri Eurooppaa.

Lue myös:

Suomi päättää EU:n elvytyspaketin kohtalosta tällä viikolla – näin kiistelty paketti puhuttaa muualla Euroopassa

"Melkoisen älytön ajatus" – näin kokoomus päätyi ensin äänestämään tyhjää ja sitten pelastamaan EU:n elvytyspaketin

Maaseudun Tulevaisuuden kysely: EU:n elpymispaketti saa eniten kannatusta pääkaupunkiseudulla, vähiten maalla

Talousasiantuntijat eivät usko EU:n elvytyspaketin kaatumiseen, sillä liian paljon on pelissä – EK: paketin arvo Suomelle on suurempi kuin saadut avustukset