1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiina

Kiinalaisten määrä kasvoi ennätyksellisen vähän – yhden lapsen politiikasta luopuminen ei saanut kansaa lapsitalkoisiin

Kiinassa kerran vuosikymmenessä tehtävän väestönlaskennan mukaan kiinalaisia on nyt 1,41 miljardia. Väkimäärä lisääntyi runsaalla viidellä prosentilla, mikä on vähiten sitten yhden lapsen politiikan käyttöönoton.

Kiina
Joukko ihmisiä. Etualalla nainen lapsi sylissään. Taustalla väestönlaskijoita.
Väestönlaskijat tilastoivat kyläläisiä Tiibetin alueella sijaitsevassa Bomassa 16. lokakuuta 2020.Roman Pilipey / EPA

Väestönlaskennan mukaan kiinalaisia on nyt 1,41 miljardia. Kerran vuosikymmenessä tehtävä väestönlaskenta osoittaa maan väkimäärän lisääntyneen edellisestä laskennasta 5,38 prosenttia.

Vuonna 2010 tehdyssä väestönlaskennassa kiinalaisia todettiin olleen 1,34 miljardia. Tuolloin väkimäärän todettiin kasvaneen edellisestä laskennasta 5,84 prosenttia.

Nyt tilastoitu väkimäärän lisäys on pienin sitten 1970-luvun lopussa käyttöönotetun yhden lapsen politiikan alun. Väestönkehityksestä huolestunut Kiina luopui yhden lapsen politiikasta viisi vuotta sitten. Tuolloin tavoitteeksi asetettiin, että vuonna 2020 kiinalaisia olisi 1,42 miljardia.

Lisää aiheesta: Ensin lapsista piti päästä eroon, nyt niitä halutaan lisää – Eläkepommia pelkäävä Kiina pohtii jo yhden lapsen perheiden sakottamista

Kiina ryhtyi vähitellen höllentämään tiukkaa lapsimäärän rajoittamista jo vuonna 2011. Vuoden 2016 alusta lähtien kaikki perheet ovat saaneet hankkia kaksi lasta. Muutos ei kuitenkaan ole saanut kiinalaisia hankkimaan paljon lapsia.

Kiinan päättäjiä huolestuttaa se, että iäkkäiden kiinalaisten määrä kasvaa samaan aikaan, kun syntyvyys ei ole lähtenyt toivottuun kasvuun. YK:n ennusteen mukaan Kiinan väkiluku saavuttaisi huippunsa vuonna 2030 ja lähtisi sen jälkeen laskuun.

Kiinan johdon odotetaan tuoreen väestönlaskennan lukujen vuoksi ryhtyvän pikaisesti toimiin syntyvyyden lisäämiseksi.

Joulukuussa 2020 loppuun saadussa väestönlaskennassa yli seitsemän miljoonaa laskijaa kiersi ovelta ovelle tilastoimassa väkimäärää ja muita tietoja.

Lue myös:

Kiinassa syntyvyys saattaa laskea alle kymmenen miljoonan seuraavien viiden vuoden aikana

Kiina kajoaa nyt naisiin, jotta lasten määrä saadaan kuriin vainotussa Xinjiangissa – "Raskaana oleville tehtiin abortti ja sen jälkeen sterilisaatio"

Väkiluku laskee vuosisadan loppuun mennessä isossa osassa maita, arvioi uusi tutkimus

Kiinassa syntyvyys laski viime vuonna alhaisimmilleen 70 vuoteen – ikääntyvä maa ei näytä toipuvan yhden lapsen politiikan perinnöstä

Lähteet: AP, Reuters, AFP