1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Golden Globe

Paine arvostellun Golden Globe -palkintogaalan uudistamiseksi kasvaa – televisiointi tauolle, Tom Cruise palautti palkintonsa

Palkinnot jakavaa Hollywood Foreign Press Associationia on arvosteltu monimuotoisuuden puutteesta. Palkinnonsaajat päättävien joukossa ei ole yhtään mustaa.

Golden Globe
Amy Poehler, Maya Rudolph ja Kenan Thompson seisovat lavalla.
Viimeisin Golden Globe -palkintogaala järjestettiin Los Angelesissa 28. helmikuuta 2021. Kuvassa vasemmalta oikealle Amy Poehler, Maya Rudolph ja Kenan Thompson.EPA

Kovan arvostelun kohteena viime aikoina ollut elokuva- ja televisioalan Golden Globe -gaala on joutunut yhä suurempiin vaikeuksiin. Yhdysvaltalainen NBC-televisiokanava on ilmoittanut, ettei se näytä vuoden 2022 palkintojuhlaa.

NBC sanoo uskovansa, että palkinnot jakava Hollywood Foreign Press Association haluaa uudistua. Uudistusvauhti on kuitenkin niin hidas, ettei se ehdi vaikuttaa seuraavaan palkintojenjakoon.

Hollywoodissa toimivien ulkomaalaisten toimittajien yhdistystä on syytetty yhä kovemmin sanoin monimuotoisuuden puutteesta. Palkinnoista päättävien äänioikeutettujen jäsenten joukossa ei esimerkiksi ole yhtään mustaa.

NBC:n lisäksi painetta yhdistystä kohtaan ovat kasvattaneet suoratoistopalvelut ja useat nimekkäät Hollywood-tähdet.

Netflix, Amazon ja Warner Media ovat julistaneet boikotin ja näyttelijä Tom Cruise on palauttanut kolme aiemmin saamaansa Golden Globe -palkintoa, uutisoi Variety-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Michelle Pfeiffer ja Tom Cruise Golden Globe -palkinnot kädessään.
Tom Cruise palkittiin vuonna 1990 roolistaan elokuvassa Syntynyt 4. heinäkuuta. Nyt hän on palauttanut tuon palkinnon. Vierellä Michelle Pfeiffer, joka palkittiin roolistaan elokuvassa Loistavat Bakerin pojat.AOP

Myös yhdistyksen muu toiminta herättää arvostelua. Näyttelijä Scarlett Johanssonin mukaan yhdistyksen lehdistötilaisuudet merkitsevät näyttelijöille seksistisiä kysymyksiä ja osa jäsenistä käyttäytyy tavoilla, jotka muistuttavat seksuaalista häirintää.

Sata pr-toimistoa on ilmoittanut suosittelevansa asiakkailleen Hollywood Foreign Press Associationin tilaisuuksien välttelemistä, kertoo uutistoimisto AP.

Lue myös:

Virtuaalinen Golden Globe -gaala tarjosi koskettavia puheita ja värikästä muotia ja sai Al Pacinon nukahtamaan

Nomadland palkittiin parhaana draamaelokuvana Golden Globe -gaalassa, The Crown nappasi myös useita palkintoja

Lähteet: AP