Hyppää sisältöön

Syyttäjä vaatii 39-vuotiaalle miehelle elinkautista murhasta Kalliossa – paikalla ollut nainen väittää, ettei uskaltanut hälyttää apua

Syyttäjä vaatii 39-vuotiaalle miehelle elinkautista vankeusrangaistusta miehen murhasta maaliskuun alussa Helsingissä. Syyttäjän mukaan syytetty surmasi miehen poikkeuksellisen raa'alla tavalla Kalliossa sijaitsevassa asuntolassa. Asunnossa paikalla ollut nainen ei puolustuksen mukaan uskaltanut hälyttää apua.

Helsingin käräjäoikeus alkoi käsitellä Kalliossa maaliskuun alussa tapahtunutta henkirikosta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin käräjäoikeus alkoi käsitellä tänään Helsingin Kalliossa sijaitsevassa asuntolassa 2. maaliskuuta tapahtunutta erityisen raakaa henkirikosta. Syyttäjä vaatii vuonna 1982 syntyneelle miehelle elinkautista vankeusrangaistusta miehen murhasta.

Syyttäjän tiistaina julkiseksi tulleen haastehakemuksen mukaan henkirikos oli erityisen raaka, julma ja suunnitelmallinen, koska uhriin oli kohdistettu väkivaltaa useilla eri tekovälineillä. Väkivaltaa oli jatkettu vielä silloinkin, kun uhri oli maannut puolustuskyvyttömänä maassa.

Syytteen mukaan uhrin kehossa ja päässä oli yhteensä 106 viilto- ja pistohaavaa. 39-vuotias syytetty myöntää lyöneensä uhria erilaisilla teräaseilla joitain kertoja.

Henkirikos tapahtui vuonna 1990 syntyneen naisen asunnossa. Paikalla ollut nainen havaitsi syyttäjän mukaan uhriin kohdistetun väkivallan, mutta ei puuttunut tilanteeseen tai hälyttänyt apua missään vaiheessa.

Nainen poistui asunnosta yhdessä murhasta syytetyn miehen kanssa. Syyttäjä vaatii naiselle sakkorangaistusta pelastustoimen laiminlyönnistä.

Mies toivoo mielentilatutkimusta

Murhasta syytetty mies kiistää syyllistyneensä murhaan. Miehen oikeuteen toimittaman kirjallisen vastauksen mukaan hänellä ei ollut tarkoituksena surmata uhria. Mies myöntää syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen.

Puolustuksen mukaan uhri oli tavoitellut veistä ensin, jota vastaan murhasta syytetty oli puolustautunut saatuaan teräaseen käteensä.

Tilanteen taustalla oli puolustuksen mukaan riita rahasta ja tuttuun naiseen kohdistuneesta väkivallasta. Murhasta syytetty mies toivoo mielentilatutkimusta.

Pelastustoimen laiminlyönnistä syytetty nainen kiistää syytteen. Puolustuksen mukaan nainen ei uskaltanut hälyttää apua, koska hän oli murhasta syytetyn miehen seurassa.

Siinä vaiheessa, kun nainen olisi voinut hälyttää apua, uhri oli mahdollisesti jo kuollut. Kuoleman jälkeen pelastustoimen laiminlyönti ei ole rangaistavaa.

Omaiset toivovat korvauksia

Uhrin omaiset vaativat murhasta syytetyltä mieheltä yhteensä yli 50 000 euron korvauksia henkirikoksen aiheuttamasta kärsimyksestä.

Uhrin aviopuoliso vaatii 10 000 euron suuruisia korvauksia korkoineen. Lisäksi uhrilta jäi isättömiksi kolme alaikäistä lasta.

He kukin vaativat 15 000 euron korvauksia korkoineen kärsimyksestä per henkilö.

Lisäksi lapset vaativat korvausta elatuksesta 18 vuoden ikään saakka.

Miehellä väkivaltarikostausta

Murhasta syytetyllä miehellä on taustallaan useita rikostuomioita ja päihdehuuruista elämää. Ensimmäisen tuomionsa mies sai Helsingin käräjäoikeudessa 18-vuotiaana tehdyistä petoksesta ja kavalluksesta.

Sen jälkeen hänet on tuomittu useita kertoja petoksista, varkauksista ja ryöstöistä. Ryöstöjen taustalla on ollut tarve saada rahaa muun muassa velkojen maksuun.

Vuonna 2016 mies puukotti toista miestä useita kertoja eri puolille kehoa Helsinginkatu 50:ssä sijaitsevassa asuntolassa. Lisäksi hän pahoinpiteli samana vuonna toista miespuolista uhria samaisessa osoitteessa.

Mies sai tapon yrityksestä ja pahoinpitelystä sekä muutamasta lievemmästä rikoksesta neljän vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomion.

Tuolloin oikeus totesi miehen toistuvien väkivalta- ja omaisuusrikosten osoittavan ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä.

Lisää aiheesta:

.
.