Hyppää sisältöön

Jerusalemin synkät päivät

Pyhässä kaupungissa on puhjennut vuosikausiin pahimmat väkivaltaisuudet.

Satoja palestiinalaisia on haavoittunut yhteenotoissa Israelin poliisin kanssa Jerusalemissa ja Länsirannalla viime päivinä.

Levottomuuksien taustalla on palestiinalaisperheiden häätöuhka Itä-Jerusalemista. Perussyynä on kuitenkin ratkaisematon palestiinalaiskysymys.

Haavoittunut palestiinalaismies odotti maanantaina ambulanssikyytiä Jerusalemin vanhassakaupungissa.

Maanantaina iltapäivään mennessä jo yli 300 palestiinalaista oli loukkaantunut yhteenotoissa Israelin poliisin kanssa.

Palestiinalaisten Hamas-järjestö kosti yhteenotot tulittamalla Gazasta kohti Israelia.

Jerusalemissa sireenit alkoivat soida ja ihmiset evakuoitiin Länsimuurilta.

Pian tämän jälkeen lieskat nousivat Gazan kaistaleella, kun Israel oli vastannut ilmaiskuilla palestiinalaisten tulitukseen.

Sen jälkeen iskut ovat jatkuneet puolin ja toisin. Tämä video on kuvattiin tiistaina Gazan kaupungissa.

Palestiinalaisten terveysviranomaisten mukaan Israelin iskuissa oli tiistaihin mennessä kuollut 26 palestiinalaista, joista yhdeksän oli lapsia. Israelin mukaan ainakin 15 Hamasin jäsentä kuoli iskuissa.

Israelin puolella iskuissa oli tiistai-iltapäivään mennessä kuollut kaksi ihmistä.

Jerusalemissa al-Aqsan moskeijan ympäristö on muuttunut viime päivinä taistelutantereeksi. Moskeija herättää suuria tunteita. Muslimeille se on kolmanneksi pyhin paikka Mekan ja Medinan jälkeen.

Al-Aqsa on pyhä myös juutalaisille, joiden mukaan paikalla on aikanaan sijainnut juutalaisten temppeleitä.

Israelin poliisi on käyttänyt al-Aqsan moskeijan lähialueella kyynelkaasua, tainnutuskranaatteja ja kumiluoteja kiviä heitelleitä mielenosoittajia vastaan.

Mielenosoitukseen osallistunutta loukkaantunutta naista talutettiin viime lauantaina.

Tuoreimpien levottomuuksien taustalla on noin 30 palestiinalaisperheen häätöuhka Itä-Jerusalemin Sheikh Jarrahin alueelta.

Jännitteiden takia häätöpäätöstä on lykätty. Korkeimman oikeuden on määrä antaa asiassa ratkaisu kuukauden kuluttua. Palestiinalaisperheiden asuntojen hallinnasta on kiistelty vuosikausia.

Maanantaina jännitteitä kiristi Jerusalemin päivän lippumarssi. Juutalaiset juhlistavat päivällä Itä-Jerusalemin vuonna 1967 tapahtunutta valtaamista.

Al-Aqsan moskeijan luokse kansallismielisiä marssijoita ei maanantaina päästetty.

Protestit ovat levinneet palestiinalaisalueilla. Kuvan palestiinalaismies juoksi suojaan Israelin turvallisuusjoukkojen käyttämältä kyynelkaasulta lähellä Nablusin kaupunkia.

Palestiinalaisten tukimielenosoituksia on järjestetty eri maissa. Kuvassa jordanialainen mies kannatteli maanantaina kylttiä, jossa vaaditaan palestiinalaisten vapauttamista.

Mielenosoittajat olivat koolla Israelin suurlähetystön lähistöllä Jordanian pääkaupungissa Ammanissa.

Tekijät

Teemu Juhola

Lähteet

KuvatAOP, EPA
VideotEBU, Reuters