1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Karjala

Entiset kunnanjohtajat näkevät Etelä-Karjalan kuntien taloustilanteessa toivoa – "Sellaisia innovaatioita pitää olla, joista voidaan kerätä rahaa vaikkapa kansainvälisesti"

Sekä Imatran entinen kaupunginjohtaja että Ruokolahden entinen kunnanjohtaja näkevät, että Etelä-Karjalalla on vetovoimaa houkutella matkailijoita ja osa-aikaisia asukkaita. Kuntien on tehtävä keskenään yhteistyötä.

Ruokolahden entinen kunnanjohtaja Antti Pätilä ja Imatran entinen kaupunginjohtaja Pertti Lintunen kehottavat kuntia yhteistyöhön Etelä-Karjalan vahvistamiseksi. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Imatran entinen kaupunginjohtaja Pertti Lintunen ja Ruokolahden entinen kunnanjohtaja Antti Pätilä eivät pidä Etelä-Karjalan kuntien taloustilannetta toivottomana.

Pätilä toteaa, että pienet kunnat ovat tehneet kohtuullisia tilinpäätöksiä, vaikka investointeja on viety eteenpäin ja pidetty yllä elinvoimaa. Hänen mielestään Etelä-Karjalalla on paljon pelipaikkoja houkutella matkailijoita ja osa-aikaisia asukkaita.

– Korona-aika on osoittanut, että tämä alue vetää niitäkin, jotka ovat maailmalla, työskentelemään täältä. Ja kun näin tapahtuu, niin rahaa virtaa palvelusektorille, ja osa havahtuu huomaamaan, että täällähän voi asua, Pätilä toteaa.

Pertti Lintunen hakisi korkeakoulumaailmasta uutta yrityspohjaa, johon saataisiin rahoitusta liike-elämästä ja sijoittajilta.

– Ei tämä voi olla vain veronmaksajien ja paikallisten veronmaksajien varassa olevaa toimintaa. Sellaisia innovaatioita pitää olla, joista voidaan kerätä rahaa vaikkapa kansainvälisesti, Lintunen sanoo.

Kunnat yhteistyöhön

Entiset kunnanjohtajat kehottavat Etelä-Karjalan kuntia yhteistyöhön.

Esimerkiksi kaksoisraide- ja Venäjän rajaliikenteen kaltaiset hankkeet vaativat kunnilta yhteistyötä ja vaikuttamista pääkaupunkiseudulle ja jopa EU:n tasolle.

Ville Toijonen haastattelee Imatran entistä kaupunginjohtajaa Pertti Lintusta ja Ruokolahden entistä kunnanjohtajaa Antti Pätilää.

Yksi lähiajan tärkeimmistä hankkeista, joka pitäisi saada liikkeelle, on matkustajajuna Pietarista Viipurin kautta Imatralle. Se toisi Etelä-Karjalaan heti toisentyyppisiä matkailijoita kuin nyt.

Tulevaisuuden kannalta Etelä-Karjalan on turhaa seurata kuolleisuus-syntyvyys -lukuja.

– Eivät ihmiset pysty synnyttämään täällä niin paljon lapsia, että saataisiin vanhusväestöä ikään kuin kuitattua sillä. Muuttamisessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, paljonko maakuntaan tulee ihmisiä ja paljonko täältä lähtee, eli minkäläisia ihmisiä. Että saadaanko lisää voimaa ja uutta yrittäjyyttä tänne, Lintunen sanoo.

Kuntavaalit näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla 11. toukokuuta alkaen. Ylen vaalikone (siirryt toiseen palveluun) auttaa löytämään oman ehdokkaan.

Kuntarundi-podcasteista puolestaan voit kuunnella, mitkä asiat omassa kotikunnassasi puhuttavat vaalien alla.

Kuntavaaleihin liittyvät jutut löytyvät kootusti myös Ylen vaalisivustolta.