1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. espanjansiruetana

Riihimäelle ennustetaan vilkasta espanjansiruetanakesää – paras aika vieraslajien torjuntaan on nyt

Riihimäen kaupungin vieraslajikoordinaattori Eerika Pesonen ennakoi, että tulevien päivien lämpimät säät vauhdittavat espanjansiruetanoiden lisääntymistä. Pesonen muistuttaa, että paras aika vieraslajien torjunnalle on juuri nyt, kun kasvit ovat vielä pieniä ja etanat eivät ole päässeet munimaan.

Espanjansiruetanaa kutsutaan myös tappajaetanaksi. Se kun on kaikkiruokainen ja syö myös omia lajikumppaneitaan. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle

Ympäri Riihimäkeä on jo tehty lukuisia havaintoja espanjansiruetanoista. Esimerkiksi riihimäkeläisten Facebook-ryhmässä osa asukkaista on kertonut keränneensä pihoiltaan jopa tuhansia yksilöitä.

Riihimäen kaupungin vieraslajikoordinaattori Eerika Pesonen vahvistaa havainnot. Pesosen mukaan joka puolella kaupunkia on nähty sekä pieniä, tänä keväänä syntyneitä että isoja talvehtineita etanoita.

– Viime vuonna oli paha tilanne, kun oli lauha talvi. Laajalla alueella niitä on ollut muutenkin, mutta nyt ovat päässeet vielä laajemmalle alueelle munimaan. Luulen, että paha vuosi tämäkin.

Pesonen ennakoi, että tulevien päivien lämpimät säät vauhdittavat espanjansiruetanoiden lisääntymistä. Pesonen muistuttaa, että paras aika vieraslajien torjunnalle on juuri nyt, kun kasvit ovat vielä pieniä ja etanat eivät ole päässeet munimaan.

Riihimäki tehostanut vieraslajien torjuntaa

Riihimäki aikoo taistella tänä vuonna espanjansiruetanaa vastaan aiempia vuosia tehokkaammin.

Aiempina kesinä kaupungissa on sijainnut 14 espanjansiruetanoiden keräämiseen tarkoitettua roska-astiaa. Tänä kesänä keräysastioita on viisi enemmän. Ne ilmestyvät kaupungin katukuvaan tällä viikolla ja niiden sijainnin voi tarkastaa kaupungin julkaisemasta kartasta.

Yksi pahimmista espanjansiruetanan esiintymisalueista Riihimäellä ovat Huhtimo-Taipaleen kaupunginosat. Tämän alueen asukkaille kaupunki jakaa etanansyöttiraetta ilmaiseksi.

Lisäksi Riihimäen avaa täksi kesäksi WhatsApp-ryhmän, johon halukkaat voivat liittyä. Ryhmässä kaupunkilaiset voivat esimerkiksi ilmoittaa tekemistään vieraslajihavainnoista ja saada tietoa torjuntatöiden etenemisestä.

Riihimäkeläiset äänestivät osallistuvassa budjetissa, että kaupunki käyttää tänä vuonna 30 000 euroa vieraslajien torjuntaan.