Hyppää sisältöön

Ylioppilasjuhlissa saa olla 50, lapset ja nuoret voivat kilpailla ulkona, eläkeläiset uida – Pirkanmaalla moni suositus muuttui, Yle seurasi

Pirkanmaan koronatilanne rauhoittui takaisin kiihtymisvaiheeseen. Uusia tartuntoja on ollut vähän viime aikoina, minkä ansiosta suosituksia lievennettiin. Yle seurasi Pirkanmaan pandemiaryhmän mediainfoa suorana.

Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus: Tartuntaluvut laskussa, miten käy kevään juhlien?
Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus: Tartuntaluvut laskussa, miten käy kevään juhlien?

Pirkanmaalla koronaluvut lähtivät laskuun myöhemmin kuin Turussa ja pääkaupunkiseudulla, mutta nyt näyttää lupaavalta.

Pirkanmaalla kerrottiin tiistaina viidestä uudesta koronatartunnasta. Määrä on sama kuin maanantaina todettiin. Yhteensä tartuntoja on ollut epidemian aikana 4 801.

Pirkanmaan pandemiaryhmän odotettiin kertovan tiistaina, kuinka monta henkeä voi olla kerrallaan esimerkiksi ylioppilasjuhlissa.

Vastaus on suurempi kuin etukäteen uumoiltiin eli 50.

Pandemiaohjausryhmän linjauksen mukaan yksityisissä tilaisuuksissa voi olla tästedes 50 henkilöä kerrallaan turvallisuusohjeita noudattamalla.

Aluehallintovirasto kertoi tiistaina iltapäivällä nostavansa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän 50 henkilöön torstaista alkaen. Rajoitus on voimassa kesäkuun 1. päivään asti.

Tämä tarkoittaa pandemiaryhmän puheenjohtajan, johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan sitä, että koulujen päättäjäiset olisivat onnistumassa.

– Ilman muuta on parempi, jos kevätjuhlat voidaan toteuttaa ulkotiloissa. Tilaisuuksissa pitää muistaa maskit, turvavälit ja hyvä hygienia.

Asiantuntijoina paikalla olivat johtajaylilääkäri Juhani Sand, ylilääkäri Jaana Syrjänen ja apulaisylilääkäri Janne Laine TAYSista.

Pandemiaryhmä antoi tiistaina useita muitakin lievennyksiä suosituksiin.

Eläkkeellä olevat pääsevät uimaan

Pandemiaohjausryhmän mukaan aikuisten ryhmissä tapahtuva harrastustoiminta on mahdollista käynnistää ulkona turvaohjeita noudattaen korkeintaan 50 henkilön ryhmissä.

Aikuisten ryhmäharrastustoimintaa sisätiloissa ei edelleenkään suositella. Uimahallit ja maauimala voidaan avata eläkkeellä oleville. Asiakasmäärä tulee sopeuttaa niin, että turvavälit voidaan säilyttää myös pesu- ja pukuhuonetiloissa.

Lasten ja nuorten liikuntaharrastuksissa voidaan käynnistää sarja- ja kilpailutoiminta ulkotiloissa. Sisätiloissa lapset ja nuoret voivat harrastaa korkeintaan 20 henkilön ryhmissä turvallisuusohjeita noudattaen.

– Tätä on varmasti esimerkiksi partiossa ja urheiluseuroissa odotettu kovasti, Sand sanoo.

Sandin mukaan koronavirusta on edelleen ja ohjeita kannattaa noudattaa, ettei tartuntoja tule lisää.

Sandin mukaan odotettavissa on, että ravintolarajoitukset myös lieventyvät Pirkanmaalla. Esimerkiksi Ilves pelaa jalkapallopelinsä tiistaina ilman yleisöä. Jatkossa raja on 50 ja tapahtumakohtainen, eli Sandin tietojen mukaan stadionia ei voi jakaa osiin ja päästää enemmän katsojia.

Tilanne parantunut selvästi

Pirkanmaan koronatilanne on viime viikosta parantunut. Ilmaantuvuus oli viime viikon päättyessä 34 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Positiivisten osuus Fimlabissa testatuista on laskenut 0,7 prosenttiin.

Janne Laineen mukaan koronavirustilanne on pahentunut joissakin Euroopan maissa. Suomessa on nyt toiseksi pienin ilmaantuvuus EU/ETA-maista.

Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin 84 tartuntaa, joista 64:n lähde eli 76 prosenttia pystyttiin selvittämään.

Jaana Syrjänen kertoo, että viime viikko oli pitkästä aikaa kaksinumeroinen.

Perhepiiristä tai samasta taloudesta kertyi kaikkiaan 38 tartuntaa. Yksityisistä juhlista kertyi kuusi tartuntaa neljästä eri tilaisuudesta. Myös ulkomailta tuli kuusi tartuntaa.

Työpaikoilta saatiin viisi tapausta kolmesta eri työpaikasta. Sukulaisten ja ystävien tapaamisista tuli kolme tartuntaa. Alakoulusta tuli kaksi ja yläkoulusta yksi tartunta. Lisäksi todettiin kolme muuta yksittäistä tapausta.

Viime viikolla ei todettu yhtään tartuntaa harrastuksista, hoivayksiköistä eikä päiväkodeista.

Muutamia tartuntoja rokotusten jälkeen

Rokotusten etenemisellä on ollut merkitystä tartuntojen vähenemisessä. Yli 50-vuotiaiden tartunnat ovat vähentyneet selvästi.

Fimlab tutki viime viikolla lähes 10 000 koronanäytettä Pirkanmaalla.

Pirkanmaalla on eniten nyt brittivirusmuunnosta.

Pirkanmaalla on ollut yksittäistapauksia, joissa tartunta on tullut kahden rokotuksen jälkeen. Altistus näissä tapauksissa on Syrjäsen mukaan ollut runsasta.

– Ei mikään rokote ole sataprosenttinen. Pääsääntöisesti tapaukset ovat hyvin harvinaisia, Syrjänen sanoo.

Osa ihmisistä on miettinyt, voiko toisen rokotuksen siirtää, jos sattuu jotain menoa. Syrjäsen mukaan muita menoja voi järjestää rokotuksen takia, koska kyseessä on niin tärkeä asia. Rokotusta ei muutenkaan voi siirtää viikkoja, vaan päiviä.

TAYSin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa kymmenen koronapotilasta. Koronaviruksen seurauksena on kuollut TAYS-alueella 84.

Lue lisää:

.
.