Hyppää sisältöön

Latitude 66 Cobalt jatkaa akkumineraalien etsintää pohjoisessa: varausilmoitus on tehty yhteensä 2 400 neliökilometrin alueille

Latitude 66 Cobalt on tehnyt 2 400 neliökilometrin varausilmoitukset Lappiin, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Yhtiö kartoittaa kobolttivarantoja. Kobolttia käytetään varattavissa akuissa ja paristoissa.

Latitude 66 Cobalt etsii esimerkiksi sähköautojen akuissa tarvittavaa kobolttia Lapista, Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta. Kuva: Latitude 66 Cobalt Oy

Malminetsintäyhtiö Latitude 66 Cobalt jatkaa koboltin etsimistä Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Yhtiö on jättänyt Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille varausilmoitukset laajoista alueista pohjoisessa. Varausalueiden yhteenlaskettu koko on noin 2 400 neliökilometriä.

Lapissa varausalueet sijaitsevat Kolarissa, Kittilässä, Muoniossa, Posiolla, Sallassa, Savukoskella ja Sodankylässä.

Pohjois-Pohjanmaalla alueet ovat Kuusamossa ja Pudasjärvellä ja Kainuussa Hyrynsalmella, Paltamossa, Puolangalla, Ristijärvellä ja Sotkamossa.

Eniten alueita yhtiö on listannut Lapista, yhteensä lähes 1 700 km². Kainuusta yhtiö on ilmoittanut hakemukseensa noin 550 ja Pohjois-Pohjanmaalta vajaat 200 km².

Yhtiön aiemmat varaukset ovat päättymässä

Vuonna 2019 Latitude 66 Cobalt teki varaukset yhteensä 5 700 neliökilometrille Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa.

– Nuo varaukset päättyvät tulevana syksynä ja tarkemmissa tutkimuksissa kiinnostaviksi osoittautuneilla alueilla töitä jatketaan malminetsintälupahakemuksia tekemällä, kertoo toimitusjohtaja Thomas Hoyer tiedotteessa.

Uusille alueille yhtiö hakee kahden vuoden varausaikaa.

– Nyt tehdyillä uusilla varausilmoituksilla jatkamme laajojen geologisten alueiden tutkimusten sarjaa ja sovellamme uusille alueille aiemmassa työssä karttunutta tietoa, Hoyer kertoo.

Varauksella saadaan etuoikeus malminetsintälupaan

Voimassa oleva varaus estää muita hakijoita kohdistamasta malminetsintälupahakemusta varatulle alueelle ja antaa varaajalle etuoikeuden hakea alueelle kohdistuvaa malminetsintälupaa.

Hoyerin mukaan varausaikojen päätyttyä yhtiö laatii mahdollisia malminetsintälupahakemuksia vain pienelle osalle varausalueista.

Yhtiö kertoo, että se ei tee varauksia luonnonsuojelualueilla, Natura 2000-alueilla eikä saamelaisten kotiseutualueeksi määritellyllä alueella.

Suurimpiin matkailu- ja luontokohteisiin yhtiö kertoo jättävänsä laajimmillaan kymmenen kilometrin suojavyöhykkeen.

.
.