1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronavirusseulonta

Ulkopuolisilta urakoitsijoilta vaaditaan negatiivinen koronatesti Kokkolan suurteollisuusalueella – huoltoseisokit lisäävät liikennettä selvästi

Väliaikaista kulkulupaa ei saa ilman korkeintaan kolme päivää vanhaa testitulosta. Ulkopuoliset urakoitsijat myös ruokailevat eri aikaan ja eri paikassa kuin vakiväki.

Suurteollisuusalue on onnistunut toistaiseksi välttymään melko lailla koronan vaikutuksilta. Kuva: Petri Puskala / Yle

Kokkolan suurteollisuusalue minimoi koronariskiä vaatimalla ulkopuolisilta urakoitsijoilta negatiivisen koronatestituloksen.

Alueella liikkuu tämän kuun aikana arviolta satoja vierailevia työntekijöitä, sillä useammalla yrityksellä on huoltoseisokki.

Korkeintaan kolme päivää vanhaa tulosta edellytetään niiltä, joilla ei ole vakituista kulkulupaa. Jos tieto vaadittavasta testistä ei ole tavoittanut, KIP tarjoaa mahdollisuuden tehdä pikatesti työterveydessä.

Ulkopuoliset myös ruokailevat eri paikassa ja aikaan kuin vakituinen henkilöstö, jotta kohtaamiset minimoidaan.

KIP aloitti tehokkaan varautumisen pandemiaan heti sen alkuvaiheessa, ja alueella on pitkälti vältytty koronan vaikutuksilta.

– Siitä kuuluu kiitos koko alueen porukalle. Meillä on ollut ehkä kolme tilannetta, jotka aiheuttivat vähän jumppaa, mutta todettiin kuitenkin aiheettomiksi, sanoo turvallisuuspäällikkkö Jussi Lång KIP Serviceltä.

Esimerkiksi alueelle saapuvilla kuljettajilla on ollut maskipakko jo pitkään. Tarvittaessa maskin saa Port Towerista, mutta tiedon lisäännyttyä niiden tarve on vähentynyt koko ajan. Kuljettajat eivät myöskään saa mennä valvomoihin tai muihin tiloihin.