1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveystarkastukset

Ruotsista Tornioon tuleville pakollinen terveystarkastus perjantaista lähtien – tarkastuksesta kieltäytyminen voi johtaa seuraamuksiin

Avin päätöksen taustalla on Pohjois-Ruotsin yhä pahentunut koronatilanne. Jos maahantulija kehoituksesta huolimatta kieltäytyy menemästä koronatestiin, voi kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri määrätä hänet karanteeniin tai eristykseen.

Lukuisilla Länsi-Pohjassa todetuilla tartunnoilla on ollut yhteys Ruotsiin. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Lapin aluehallintovirasto on päättänyt, että Ruotsista tulevat rajanylittäjät määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Torniossa ensi perjantaista alkaen. Päätös on voimassa toukokuun loppuun saakka.

Avin päätöksen taustalla on Pohjois-Ruotsin yhä pahentunut koronatilanne. Suomen puolella todetuista tartunnoista lukuisilla on todettu olevan yhteyksiä Ruotsiin.

Pakollinen terveystarkastus koskee perjantaista lähtien kaikkia rajanylittäjiä, joilla ei ole tarkastuksesta vapauttavaa todistusta. Tällä hetkellä rajanylittäjän velvoittaminen terveystarkastukseen on pitänyt arvioida yksilökohtaisesti, koska lain mukaan tarkastus on ollut vapaaehtoista.

Terveystarkastuksessa arvioidaan henkilön mahdollinen tartuntariski ja hänet ohjataan tarvittaessa koronatestiin.

Jos rajanylittäjä kieltäytyy terveystarkastuksesta, hän syyllistyy terveysrikkomukseen ja asia voi edetä poliisitutkintaan. Jos maahantulija kieltäytyy menemästä koronatestiin, voi kunnan tai sairaanhoiotpiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri määrätä hänet karanteeniin tai eristykseen, mikäli katsoo sen aiheelliseksi. Myös karanteenin tai eristyksen rikkomisesta tulee rikosoikeudellisia seuraamuksia.

Pakolliset terveystarkastukset eivät koske vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia, työtehtävissä olevaa kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä eikä niitä, joilla on terveystarkastuksesta vapauttava todistus. Työnsä vuoksi säännöllisesti rajan ylittäviltä edellytetään edelleen todistus viikoittaisesta koronatestistä.

Avin päätös perustuu tartuntatautilain 16 pykälään, jonka mukaan aluehallintovirasto voi päättää, että terveystarkastukseen osallistuminen on pakollista, jos se on yleisvaarallisen tartuntataudin tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä.

“Toivottavasti mahdollisimman moni käy edelleenkin testissä ihan vapaaehtoisesti”

Johtaja Leena Räsänen Lapin avista kertoo, että pakollisesta terveystarkastuksesta on kuultu THL:ää, Tornion kaupunkia, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriä, Länsi-Suomen merivartiostoa ja poliisia.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on pitänyt nykyistä tiukempaa käytäntöä Ruotsin ja Tornion rajalla tarpeellisena.

Sairaanhoitopiiri, Tornion kaupunki ja poliisi ovat toki esittäneet huolensa paikallisten resurssien riittävyydestä.

– Resurssien osalta on mahdollista selvittää myös yksityisten terveydenhuollon yritysten palveluiden hyödyntämistä. Valtiohan on luvannut, että terveystarkastusten ja testaamisten aiheuttamat kulut korvataan kunnille täysimääräisesti, Leena Räsänen sanoo.

Leena Räsänen toivoo, että tarpeettomia rajanylityksiä nyt vältettäisiin ja testeissä käytäisiin tinkimättä etukäteen.

– Se kuitenkin olisi koronatilanteen helpottamisen kannalta paras vaihtoehto kaikkien kannalta.

Terveystarkastukseen osallistuminen länsirajalla on ollut tähän asti vapaaehtoista.

– Ihan viime viikkoihin asti maahantulijat ovat todella hyvin osallistuneet tarkastuksiin ja käyneet testeissä. Viime aikoina yhä useammat ovat testeistä kieltäytyneet ja Ruotsin tilanne huomioiden riski tartuntojen leviämiselle on tietysti kasvanut, Räsänen toteaa.

Lue myös:

Lapin avi harkitsee pakollisia terveystarkastuksia Tornion rajalle ensi viikosta lähtien

Länsi-Pohjan epidemiatilanne veitsenterällä – vahva suositus päättäjäisjuhlien siirtämisestä syksyyn pysyy voimassa

Länsi-Pohjassa viime viikolla 15 paikallista tartuntaa – sairaanhoitopiiri vetoaa rajanylittäjiin: testeistä kieltäytyminen vain pitkittää tiukkoja rajoituksia