1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Astra Zeneca

EU vaatii Astra Zenecalta kaikkiaan 120 miljoonaa rokotetta ennen heinäkuuta, pyytää oikeutta määräämään toimituksista

Astra Zeneca on toimittanut EU:lle tähän mennessä 50 miljoonaa rokoteannosta. Sopimuksen mukaan ne olisi pitänyt toimittaa tammikuun loppuun mennessä.

Astra Zeneca
AstraZeneca -rokotepullo.18.3.2021.
AstraZeneca -rokotepullo.Jorge Gonzalez / Yle

Euroopan unioni on käynnistänyt uuden oikeusjutun lääkeyhtiö Astra Zenecaa vastaan. Se vaatii yhtiötä toimittamaan kaikkiaan 120 miljoonaa rokoteannosta kesäkuun loppuun mennessä.

Astra Zeneca on toimittanut EU:lle tähän mennessä 50 miljoonaa rokoteannosta. Asiaa puitiin belgialaisessa tuomioistuimessa tänään tiistaina.

EU syyttää yhtiötä sopimusrikkomuksesta koronarokotteiden toimittamisessa. Mikäli yhtiö todetaan syylliseksi, se voi saada sakkorangaistuksen.

EU käynnisti oikeustoimet yhtiötä vastaan jo huhtikuun lopulla, koska rokotetoimitukset olivat myöhässä. Astra Zeneca on väittänyt, että oikeustoimet ovat turhia ja että yhtiö on noudattanut sopimusta.

Astra Zeneca lupasi alun perin toimittaa EU:lle 300 miljoonaa rokoteannosta joulukuusta kesäkuun loppuun mennessä. Saadut 50 miljoonaa annosta olisi sopimuksen mukaan pitänyt toimittaa tammikuun loppuun mennessä.

Yhtiön asianajajan mukaan Astra Zenecan ei ollut pakko toimittaa EU:lle koko rokotemäärää, koska yhtiö on sitoutunut vain parhaisiin kohtuullisiin ponnistuksiin rokotteiden toimittamiseksi. Yhtiö on selittänyt toimitusten hitautta tuotanto-ongelmilla ja vientirajoituksilla.

EU ilmoitti huhtikuun lopussa lopettavansa Astra Zenecan rokotteiden ostamisen. Se jätti käyttämättä option sadan miljoonan rokoteannoksen ostamisesta.

Lue lisää:

EU lopettaa Astra Zenecan rokotteiden ostamisen – Iso määrä tilattuja rokotteita toimitetaan Suomeen joka tapauksessa

Lähteet: Reuters