1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sananvapaus

Marja Sannikka: Vihaisen puheen rajoittaminen uhkaa sananvapautta

Vaikka loukkaava ja törkeä kielenkäyttö on vastenmielistä, se ei ole aina laitonta. Suomessa moni haluaisikin kiristää vihapuhelakeja, mutta kauniissa ajatuksessa on paljon käytännön ongelmia, pohtii Sannikka videoblogissaan.

Sananvapaus
Marja Sannikan vihapuheräntin puhdas kuva kanteen

Suomessa suunnitellaan rikoslain kiristämistä vihapuheen osalta. Vihapuhetta ovat selvittäneet viime aikoina useat eri tahot, ja EU-komissiokin on hoputtanut Suomea torjumaan sitä tehokkaammin.

Vihapuheen vastaisessa taistelussa täytyy kuitenkin olla tarkkana. Välillä vihapuhe sekoittuu vihaiseen puheeseen. Jälkimmäinen on tietysti vastenmielistä, mutta ei laitonta. Tällaiseen puheeseen puuttuminen uhkaa sananvapautta. Sananvapauden perusajatus on suojella ihan kaikkea puhetta, myös loukkaavaa sellaista, sensuurilta.

Vihapuhelaeissakin on ongelmansa, sillä rangaistavaa vihapuhetta on vaikea määritellä. Sanavapausjuristin mukaan kunnianloukkausjuttuja käsitellään kuin noppaa heittämällä.

Miten sinusta vihaa voisi vähentää rajoittamatta sananvapautta? Tule kertomaan ajatuksesi alle. Olen mukana keskustelussa kello 21:een saakka.

Kirjoittaja on politiikasta ja yhteiskunnasta kiinnostunut toimittaja, jonka mielestä totuutta täytyy katsoa silmiin, jotta maailmaa voi muuttaa paremmaksi.

Lisää aiheesta Marja Sannikka -ohjelmassa TV1:llä perjantaina 14.5.2021 klo 20.