1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarajoitukset

AVI antoi uudet ohjeet: Keski-Suomen kokoontumisrajoitukset lievenevät hieman perjantaina

Kokoontumisrajoitukset jatkuvat Keski-Suomessa, vaikka koronatilanne on rauhoittunut. Aluehallintovirasto sallii kuitenkin perjantaista alkaen myös yli 50 henkilön yleisötilaisuudet, jos osallistujat noudattavat turvavälejä ja muita koronaohjeita.

Keski-Suomen yleisörajoitukset lievenevät, mutta turvallisuusohjeita on noudatettava edelleen. Kuva: Heli Kaski / Yle

Keski-Suomea koskeva kokoontumisrajoitus lieventyy perjantaina. 20 hengen yleisörajoitus poistuu, ja kesäkuun alkuun ulottuva uusi yleisöraja on 50 henkeä.

Länsi- ja Sisä-Suomen AVI kieltää tämänpäiväisissä ohjeissaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä.

Kielto ei ole kuitenkaan ehdoton. AVI toteaa, että Keski-Suomessakin yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voidaan järjestää sisätiloissa ja "alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa" sillä edellytyksellä, että niiden turvallisuus voidaan varmistaa.

Käytännössä tilaisuuksien järjestäjien pitää huolehtia siitä, että osallistujat eivät pääse lähikontaktiin ja että muita koronaohjeita kuten käsihygieniaa noudatetaan.

AVI perustelee varovaisuuttaan sillä, että vaikka todettujen tartuntojen määrä on edelleen viime viikkoina vähentynyt, epidemiatilanne ei ole kohentunut yhtä ripeästi kuin aiemmin.

Tartuntoja todetaan edelleen paljon, joten tilanne voi AVIn mukaan nopeastikin jälleen heiketä ja tartunnat levitä, jos ihmisten väliset kontaktit lisääntyvät merkittävästi.

Epidemian leviämisherkkyyttä lisäävät muuntuneet koronavirukset eli virusvariantit. Erityisesti Britanniassa havaitun virusvariantin leviäminen vaikuttaa epidemian kiihtymisen taustalla osassa Suomessa, AVI toteaa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä totesi maanantaina, että koronatilanne on rauhallinen ja sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Viime viikolla tartunnoissa oli hienoista nousua. Uusia tapauksia koko sairaanhoitopiirin alueella vahvistettiin 15. Määrä on kolme tapausta enemmän kuin edellisellä viikolla.

Vapun vaikutus saattaa sairaanhoitopiirin mukaan näkyä siinä, että viime viikon tartunnoista 60 prosenttia on "haettu" Keski-Suomen ulkopuolelta.

Lue lisää: Jyväskylä vapauttaa ulkoliikunnan koronarajoituksista ensi maanantaina ja höllää suositusta yksityistilaisuuksista