Hyppää sisältöön

Israelin ja Gazan kaistaleen konflikti kärjistyy – Hamasin ja israelin iskuissa on kuollut yhteensä jo yli 30 ihmistä

Hamas on ampunut satoja raketteja Gazasta, ja Israel kertoo iskeneensä ainakin 150 kohteeseen Gazassa. Kolme israelilaista naista kuoli raketti-iskuissa, ja Israelin ilmaiskuissa on kuollut ainakin 28 palestiinalaista, Gazan terveysministeriö kertoo.

Ilmaisku romahdutti kerrostalon Gazassa
Ilmaisku romahdutti kerrostalon Gazassa

Israelin ja Gazan kaistaletta hallitsevan Hamas-järjestön konflikti kiihtyi illalla entisestään.

Israel vastasi Hamasin ampumiin raketteihin ilmaiskuilla, mihin Hamas puolestaan vastasi laukaisemalla 130 raketti kohti Tel Avivia ja sen esikaupunkeja.

Kuolonuhrien määrä nousi yli kolmenkymmenen, kun raketin kerrotaaan tappaneen israelilaisnaisen Tel Avivin eteläpuolella.

Aiemmin islamistisen palestiinalaisjärjestön Hamasin johtamalta Gazan kaistaleelta ammutut raketit tappoivat kaksi naista Etelä-Israelissa sijaitsevassa Ashkelonin kaupungissa, Israelin pelastusviranomaiset kertovat.

Viranomaisten mukaan toinen nainen oli noin 40-vuotias ja toinen yli 60-vuotias. He kuolivat erillisissä iskuissa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi Israelin kiihdyttävän ilmaiskuja Gazaan.

– Tilannearvion päätteeksi päätettiin, että sekä iskujen voimaa että tiheyttä kasvatetaan, Netanjahu sanoi videolausunnolla.

Suurin osa kuolleista on palestiinalaisia, jotka kuolivat Israelin iskuissa Gazaan.

Gazan terveysministeriön mukaan sitten maanantain auringonlaskun 28 palestiinalaista on kuollut Gazassa Israelin ilmaiskuissa, joukossa kymmenen lasta.

Israelin armeijan mukaan ainakin 16 kuolleista oli taistelijoita.

Kerrostalo romahti Gazassa – Hamas laukaisi 130 rakettia kohti Tel Avivia

Gazassa romahti Israelin ilmaiskun kohteeksi joutunut 13-kerroksinen tornitalo, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tornissa oli Gazaa johtavan islamistisen Hamasin poliittisen johdon toimisto. Tornin ja sen lähiympäristön asukkaille oli annettu kehotus poistua alueelta tuntia ennen ilmaiskua. Ei ole selvää, oliko rakennus täysin evakuoitu.

Hamas ja Islailainen jihad ilmoittivat vastaavansa rakennuksen tuhoamiseen. Hamas kertoi ampuneensa 130 rakettia Gazasta kohti Tel Avivia ja sen esikaupunkeja.

Israelin ja Gazan kaisteletta hallitsevan Hamasin konflikti kärjistyy. Hamas kertoi tiistai-iltana laukaisseensa 130 rakettia kohti Tel Avivia kostoksi siitä, että Israel tuhosi ilmaiskullaan tornitalon Gazassa.

Tel Avivin kaupungissa ja Keski-Israelissa soivat illalla varoitussireenit ja alueelta kuului räjähdyksiä. Israelin median mukaan Tel Avivin esikaupungissa Holonissa raketti olisi osunut rakennukseen.

Jerusalem Postin mukaan (siirryt toiseen palveluun) yksi nainen kuoli ja yksi ihminen haavoittui vakavasti Rishon LeZionissa Tel Avivin eteläpuolella. Lisäksi neljä ihmistä loukkaantui Holonissa, kun raketti osui bussiin.

Israel on keskeyttänyt lentoliikenteen Tel Avivin Ben Gurionin lentokentällä.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas tuomitsi raketti-iskut Israeliin ja sanoi, että ne on lopetettava välittömästi.

– Raketti-iskua Israeliin ei voi hyväksyä ja niiden on loputtava heti. Ìsraelilla on tässä tilanteessa oikeus itsepuolustukseen. Väkivallan kiihtymistä ei voi sietää eikä hyväksyä, Maas kirjoitti Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun).

Myös Valkoinen talo ilmoittaa tuomitsevansa raketti-iskut.

Gazan kaistaleelta laukaistiin raketteja kohti Etelä-Israelin kaupunkeja 11. toukokuuta. Kuva: Ashraf Amra / AOP

Satoja raketteja sitten maanantain

Palestiinalaisten islamistisen Hamas-järjestön hallitsemasta Gazasta on ammuttu eteläiseen Israeliin satoja raketteja, ja Israel on vastannut tekemällä palestiinalaisalueelle ilmaiskuja.

Israelin armeijan mukaan palestiinalaisryhmät ovat ampuneet yli 300 rakettia Israelin alueelle sitten maanantain. Armeija sanoo, että Israelin ilmatorjuntajärjestelmä on pysäyttänyt niistä yli 90 prosenttia.

Israelin armeija kertoo tappaneensa Islamilainen jihad -järjestön korkea-arvoisen komentajan Gazassa. Armeijan mukaan tämä oli ryhmän rakettiyksikön johtaja Samih al-Mamluk.

Islamilainen jihad -järjestö vahvistaa, että kolme Gaza Cityssä kuollutta olivat järjestön aseellisen siiven korkea-arvoisia jäseniä. Ryhmä ilmoitti kostavansa iskun.

Jännitteet ovat kertyneet viikkojen ajan

Gazan raketti-iskut ja Israelin ilmaiskut alkoivat sen jälkeen, kun jännitteet olivat muslimien pyhän ramadan-kuukauden aikana kiristyneet Jerusalemissa.

Israel haluaa koko Jerusalemin pääkaupungikseen, kun taas palestiinalaiset haluavat Itä-Jerusalemin kahden valtion mallissa kaavaillun palestiinalaisvaltion pääkaupungiksi. Israel otti Itä-Jerusalemin hallintaansa kuuden päivän sodassa vuonna 1967.

Palestiinalaisia raivostuttavat Israelin viranomaisten aikeet häätää palestiinalaisperheitä miehitetystä Itä-Jerusalemista. Protestit ovat johtaneet yhteenottoihin Israelin turvallisuusjoukkojen kanssa, ja tilanne kärjistyi viikonlopun aikana. Maanantai-aamuna Israel lähetti turvallisuusjoukot al-Aqsan moskeijaan.

Gazaa hallinnoiva Hamas antoi maanantaina Israelille uhkavaatimuksen vetää joukkonsa moskeijan alueelta ja Itä-Jerusalemin Sheikh Jarrahin alueelta, johon häätösuunnitelmat kohdistuvat.

Ilmaskuista varoittavat sireenit hälyttivät Jerusalemissa maanantaina kello 18:n jälkeen Suomen aikaa. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi Hamasin ylittäneen rajat, kun se otti kohteeksi Jerusalemin ja vannoi, että Israel vastaa voimalla.

Israelin armeija kertoo lähettäneensä vahvistuksia Gazan rajalle, ja puolustusministeriö on kutsunut riveihin 5 000 reserviläistä.

Yhdysvallat, EU ja Britannia ovat kehottaneet molempia osapuolia liennyttämään jännitteitä pikaisesti. Egyptin kerrotaan välittävän tulitaukoa Israelin ja Gazan kesken.

Päivitetty kello 20.36 tietoja kuolonuhreista ja tornitalon romahdus Gazassa.

Lisää aiheesta:

Aiheesta aiemmin:

.
.