Hyppää sisältöön

Kuningatar Elisabet esiintyi ensimmäistä kertaa julkisuudessa prinssi Philipin kuoleman jälkeen – avasi parlamentin uuden istuntokauden

Kuningatar osallistui tiistaina Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin uuden istuntokauden alkamisseremoniaan, jossa hän puhui parlamentin ylähuoneelle.

Kuningatar Elizabeth esiintyi ensimmäisen kerran julkisesti Philipin hautajaisten jälkeen
Kuningatar Elizabeth esiintyi ensimmäisen kerran julkisesti Philipin hautajaisten jälkeen

Britannian kuningatar Elisabet II esitteli Britannian hallituksen prioriteetit tulevalle vuodelle Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin uuden istuntokauden alkamisseremoniassa pitämässään puheessa tiistaina.

Kyseessä on kuningattaren ensimmäinen julkinen esiintyminen aviomiehensä prinssi Philipin hautajaisten jälkeen.

Puheessaan kuningatar korosti, että hallituksen ensisijaisena tavoitteena tulee olla kansallinen elvyttäminen pandemian jälkeen, jotta Yhdistyneestä kuningaskunnasta tulisi vahvempi terveempi ja vauraampi kuin ennen.

Kuningatar sanoi, että seuraavan vuoden aikana hallitus aikoo keskittyä työpaikkojen luomiseen, terveydenhuoltoon ja brexitin jälkeisen byrokratian poistamiseen.

Kuningatar puhui myös ilmastonmuutoksesta. Britannian hallitus sitoutuu saavuttamaan kasvihuonekaasupäästöjen nollatason vuoteen 2050 mennessä.

Kaikkiaan 10 minuuttia kestäneessä puheessaan Elizabeth puhui 30 laista, jotka ylähuone on aikeissa käsitellä tänä vuonna, kertoo BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Kuningatar Elizabeth matkalla Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin uuden istuntokauden alkamisseremoniaan

Koronapandemian takia uuden istuntokauden alkamisseremonia oli monin tavoin poikkeuksellinen. Normaalisti osana jokavuotista tapahtumaa on muiden muassa juhlakulkue, joka kuitenkin peruttiin tänä vuonna koronaturvallisuuden vuoksi.

Kuningattaren päällä ei myöskään nähty näyttävää kruunua ja viittaa, joihin monarkki on perinteisesti pukeutunut puhuessaan parlamentin jäsenille. Sen sijaan Elizabeth oli pukeutunut vaaleanviolettiin mekkoon, takkiin ja hattuun.

Kuningatar saapui Westminsterin palatsiin autolla vaunujen sijaan. Hänen mukanaan oli prinssi Charles, 72, joka nähtiin taluttavan äitinsä valtaistuimelle pitämään puhetta.

Ylä- ja alahuoneesta vain muutamat jäsenet saivat kuulla kuningattaren puheen paikan päällä. Läsnäolijoiden tuli pitää turvavälit ja heillä piti olla negatiivinen koronatodistus osallistuakseen tapahtumaan.

Lue lisää:

.
.