1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Porin ja Rauman teatterit eivät halua striimata näytöksiään – suhde yleisöön rakennetaan läsnäololla

Moni Suomen teattereista on hakenut striimeistä apua yleisön tavoittamiseen koronaepidemian aikana. Lipputulot ovat kuitenkin jääneet pääosin vähäisiksi.

Koronarajoitukset ovat sulkeneet Porin teatterin yleisöltä. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Teatterit ovat yrittäneet löytää keinoja yleisön tavoittamiseen pandemian aikana, kun katsomot ovat olleet suljettuina. Moni on kokeillut muun muassa esitysten striimaamista, eli suoratoistoa.

Porin ja Rauman teatterit eivät ole halunneet siihen ryhtyä. Porin teatterin taiteellinen johtaja Christian Lindroos kokee, että striimaaminen ei palvele teatterin perusideaa. Hän huomauttaa, että läsnäolo ja suhde yleisön kanssa ovat koko teatterin ydin.

Siksi Porin teatterissa ei ainakaan toistaiseksi suunnitella uudenlaisia esitysmuotoja.

Teatterin tiedotuskeskuksen julkaiseman tilaston mukaan vain harva teattereista on onnistunut keräämään lipputuloja esitysten striimaamisella.

Rauman teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva kertoo, ettei striimaamista ole edes harkittu.

– Striimaamisen vaatimaan vaivaan ja resursseihin nähden sitä ei ole koettu järkeväksi. Jos siihen ryhtyisi, pitäisi se tehdä kunnianhimoisesti ja ajatella esitystä korkeatasoisena televisioteatterina.

Kanervan mukaan tyhjäkäynti on koitettu käyttää Raumalla hyödyllisesti. Sillä välin kun katsomot ovat kiinni, on väki harjoitellut uusia näytelmiä varastoon ja henkilökuntaa on koulutettu.

Porin ja Rauman teatterit ovat valmiina avaamaan katsomot yleisölle syksyllä, jos koronatilanne sen sallii.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Lue myös:

Kannattaako teatteria striimata? Tuoreen tilaston mukaan maksavat asiakkaat ovat vähissä – Turun Linnateatteri on yksi harvoista onnistujista