Hyppää sisältöön

Tulevaisuudessa droonit voivat lennättää onnettomuuspaikalle tarvikkeita ja jopa ensihoitajan

Testausta valmistellaan parin vuoden päähän. Tavoitteena on päästä liikkumaan drooneilla vaikeakulkuisiin paikkoihin nopeammin kuin nyt.

Droonien käyttäminen vaatii vielä muutoksia lainsäädäntöön. Kuvituskuva. Kuva: Tomi Natri / AOP

Sähkökäyttöisiä drooneja testataan ensihoidossa parin vuoden kuluttua pääkaupunkiseudulla. Drooneja aiotaan hyödyntää sekä ensihoitohenkilöstön että hoitovälineiden ja -tarvikkeiden kuljetukseen simuloiduille onnettomuuspaikoille keväällä 2023.

– Olemme valmistelemassa kaupunki-ilmaliikennettä yleisemmin drooneilla. Ensihoito on valikoitunut tarkemmaksi tutkimuskohteeksi ja sitä käytetään esimerkkinä, koska se on todennäköinen ensimmäinen käyttäjä esimerkiksi ihmisiä kuljettaville drooneille, sanoo johtava tutkija Petri Mononen VTT:stä.

Testauksissa käytetään sekä miehitettyjä että miehittämättömiä drooneja. Lainsäädännöllisistä syistä droonissa lentää todennäköisesti kuitenkin testinukke ensihoitohenkilökunnan sijaan.

– Valmistelemme testausaluetta. Suurin kysymys on varmistaa, että testaaminen on turvallista ja kaikki luvat ovat kunnossa.

Todennäköisesti testaus ei vielä ole mahdollista kaupunkikeskustan päällä.

– Keskeneräisestä lainsäädännöstä johtuen se ei todennäköisesti onnistu, mutta pyrimme niin lähelle todellista tilannetta kuin pystymme. Sitä pyritään testaamaan tässä projektissa, Mononen sanoo.

Tavoitteena on päästä tulevaisuudessa liikkumaan drooneilla vaikeakulkuisiin paikkoihin, kuten saariin tai onnettomuustilanteissa liikenneruuhkien keskelle.

Mononen arvioi, että miehitettyjen droonien saaminen vakituiseen käyttöön vienee vielä jopa kymmenisen vuotta, eli 2030-luvulle.

Lue myös:

Ehkä jo ensi vuonna droonit kuljettavat Euroopasta tilatut paketit Seinäjoelle ja takaisin – brittiläis-bulgarialainen yritys luo lentoverkostoa, johon kuuluu myös Suomi

Drooniharrastajat eivät pääse vielä rekisteröitymään Traficomin teknisten ongelmien takia – uusi laki vaatii myös teoriakokeen läpäisemistä

Droonista karjapaimenen korvaaja? Uusia käyttötarkoituksia pienoiskoptereille keksitään sitä mukaa, kun niiden ominaisuudet kehittyvät