1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lähi-itä

Hamas ilmoitti ampuneensa 130 rakettia Israeliin – YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu kärjistyneen tilanteen vuoksi

Israelin asevoimien ja palestiinalaisten välisissä yhteenotoissa on kuollut muutaman päivän aikana jo yli 56 ihmistä. Israelissa kuoli kuusivuotias lapsi raketti-iskussa, Gazassa pommi osui 14-kerroksiseen toimistorakennukseen.

Lähi-itä
Israel moukaroi Gazaa
Israel moukaroi Gazaa

Palestiinalaisten Hamas ilmoitti keskiviikkoiltana ampuneensa 130 rakettia Israeliin korkean Gazassa sijaitsevan tornitalon pommituksen vuoksi.

Hamasin mukaan Israelin koneet olivat pudottaneet kaksi pommia 14-kerroksista toimistotaloon, joka sijaitsee vilkkaan ostoskadun lähellä. Tornissa sijaitsee esimerkiksi Al-Aqsa televisiokanavan toimitus.

Israelilainen vapaaehtoisten pelastusryhmä kertoi, että kuusivuotias poika kuoli Sderotin kaupungissa Gazasta ammutun raketin osuttua asuintaloon. Ryhmän mukaan lisäksi neljä ihmistä on hoidettavana vammojen vuoksi, heistä yhden vammat ovat vakavat.

YK:n turvallisuusneuvosto pitää hätäkokouksen

YK:n turvallisuusneuvosto pitää tänään hätäkokouksen Lähi-idän rauhattomuuksien vuoksi kertovat diplomaattilähteet. Kyseessä on jo toinen tilannetta käsittelevä tapaaminen kolmen päivän sisään.

Suljettujen ovien takana käytävää keskustelua ovat pyytäneet Tunisia, Norja ja Kiina.

Edellinen asiaa käsittelevä kokous käytiin maanantaina, eikä tuolloin saatu aikaan yhteistä lausuntoa aiheesta. Yhdysvallat ilmaisi olleensa haluton hyväksymään Norjan ehdottaman lausuntoluonnoksen.

Uutistoimisto AFP:n näkemässä tekstissä kehotettaisiin Israelia lopettamaan siirtokunta-, purku- ja häätötoimet, myös Itä-Jerusalemissa.

Suomi tuomitsee jyrkästi väkivallan

Suomen ulkoministeriön mukaan kaikki siviileihin kohdistuva väkivalta on jyrkästi tuomittavaa.

Kärjistynyt tilanne painottaa jälleen kiireellistä tarvetta saavuttaa oikeudenmukainen ratkaisu israelilaisten ja palestiinalaisten välille, tiedotti ulkoministeriö.

Suomen kanta Israelin ja Palestiinan konfliktissa on tukea osapuolten tasavertaisten neuvotteluiden avulla aikaansaatavaa kahden valtion ratkaisua.

Ulkoministeriön mukaan Israelin valtiolla on oikeus suojella kansalaisiaan terroristisilta iskuilta.

– Samalla on kuitenkin kunnioitettava kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja suojeltava siviilejä, kirjoittaa ulkoministeriö.

Suomesta Gazan kestämätön tilanne vaatii kiireisesti ratkaisua.

– Kestävä ratkaisu on löydyttävä myös Itä-Jerusalemin ja koko Länsirannan vaikeaan tilanteeseen, kirjoittaa ulkoministeriö.

Suomi pitää Israelin siirtokuntatoimintaa kansainvälisen oikeuden vastaisena.

Tämän hetken väkivaltaisuuksien pelätään myös luovan epävakautta koko Lähi-idän alueelle.

Lue myös: Aloittaako Israel maahyökkäyksen Gazaan ja mitä sellaisesta seuraisi?

Raketti-iskuja tuhat, Gazassa kuoli komentaja ilmaiskussa

Israelin armeijan mukaan Gazan palestiinalaisalueelta on ammuttu tällä viikolla jo yli tuhat rakettia.

Armeijan tiedottaja Jonathan Conricus sanoo, että 850 näistä raketeista on joko pudonnut Israeliin tai joutunut maan rakettipuolustusjärjestelmän tuhoamaksi. 200 Gazasta ammuttua rakettia on hänen mukaansa pudonnut palestiinalaisalueelle.

Israel teki yöllä ilmaiskun jo toiseen kerrostaloon Gazassa. Lisäksi ilmaiskuja tehtiin rakettien laukaisupaikkoihin.

Vahvistettua tietoa iskujen mahdollisesti aiheuttamista henkilövahingoista ei toistaiseksi ole, mutta Israel sanoo onnistuneensa tappamaan useita Hamasin tiedustelujohtajia.

Keskiviikkona Hamas vahvisti, että Gazan komentaja on kuollut Israelin ilmaiskussa. Kyseessä on korkeimman sotilasarvonimen kantanut henkilö, joka on kuollut Palestiinan alueella vuoden 2014 jälkeen.

Iskun kohteeksi joutuneessa 9-kerroksisessa rakennuksessa on muun muassa asuinhuoneistoja, lääketuotteita valmistavia yrityksiä sekä hammaslääkäri.

Israelin armeija ampui ennen iskua alueelle viisi rakettia varoittaakseen tulevasta iskusta. Rakennus kärsi iskussa merkittäviä vaurioita.

Liekkejä ja savua kohoaa kaupungin ylle.
Gazasta kohosi yöllä liekkejä ja savua Israelin tekemän ilmaiskun jälkeen.Ashraf Amra / AOP

Tel Avivissa puolestaan hälytyssireenit soivat yön mittaan lukuisia kertoja, kun Hamas-järjestö jatkoi rakettitulitustaan kaupunkiin. Hamas kertoi yöllä ampuneensa yhteensä yli 200 rakettia kohti Tel Avivia ja Beerseban kaupunkia. Äärijärjestö Islamilainen jihad on puolestaan sanonut ampuneensa Israeliin sata rakettia.

Israelin viranomaiset ovat kertoneet kolmen ihmisen kuolleen ja kahden haavoittuneen tämän vuorokauden aikana raketti-iskuissa. Yksi kuolleista oli Jerusalem Postin mukaan (siirryt toiseen palveluun) 16-vuotias tyttö.

Israelin armeijan sotilaat ovat surmanneet Länsirannalla kaksi palestiinalaista, kertoo uutistoimisto AFP. Palestiinalaisviranomaisten mukaan toinen kuolleista on 16-vuotias poika. Israelin armeijan mukaan kyse oli mellakointiin vastaamisesta.

Israelin ja palestiinalaisten viime päivinä kärjistyneessä konfliktissa on kuollut yhteensä jo ainakin 56 ihmistä palestiinalaisalueilla ja Israelissa. Kuolleiden joukossa on useita lapsia.

Jerusalemissa elentään synkkiä päivä: Katso kuvat vuosikausiin pahimmista levottomuuksista.

Gazassa savusi tiistaina 11.5. Israelin tekemän ilmaiskun jäljiltä.
Gazassa savusi tiistaina Israelin tekemän ilmaiskun jäljiltä.Mohammed Saber/ EPA

Israel julisti hätätilan Lodiin, poliisi syyttää alueen arabiasukkaita laajamittaisesta mellakoinnista

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu julisti keskiviikkona hätätilan Lodin kaupunkiin, joka sijaitsee Jerusalemin ja Tel Avivin välillä. Poliisi syyttää paikallista arabiväestöä laajamittaisesta mellakoinnista.

Netanjahu ilmoitti asiasta tiedotteessa, jonka mukaan kaupunkiin lähetetään lisäjoukkoja. Tiedotteen mukaan Israelin poliisi on sanonut kaupungissa puhjenneen laajamittaisia mellakoita, jotka uhkaavat paikallisia yhteisöjä.

Väitettyjen mellakoiden edellä Lodissa kuoli edellisyönä yksi paikallisen arabiväestöön kuuluva ihminen.

YK:n erityiskoordinaattori varoittaa yhteenottojen voivan kärjistyä sodaksi

Israelin ja Hamasin väliset väkivaltaisuudet ovat vaarassa kärjistyä täydeksi sodaksi, varoittaa YK:n Lähi-idän rauhanprosessin erityiskoordinaattori Tor Wennesland Twitterissä.

Norjalaisdiplomaatti vaatii tviitissään tulituksen lopettamista välittömästi ja kummankin osapuolen johtajia ottamaan vastuun tilanteen rauhoittamisesta.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Lisää aiheesta:

Israelin ja Gazan kaistaleen konflikti kärjistyy – Hamasin ja israelin iskuissa on kuollut yhteensä jo yli 30 ihmistä

Kumiluodit lentävät ja satoja on loukkaantunut – mistä on kyse Itä-Jerusalemin kiihtyneissä levottomuuksissa?

Lähteet: AP, Reuters, AFP