Hyppää sisältöön

Yhdysvaltalaistuomari hylkäsi vaikutusvaltaisen kivääriyhdistyksen konkurssihakemuksen – katsoo asejärjestön välttelevän korruptiotutkintaa

New Yorkin osavaltio ilmoitti viime elokuussa haastavansa Kansallisen kivääriyhdistyksen NRA:n ja sen johtajan oikeuteen muun muassa talouspetoksien vuoksi. NRA ilmoitti tammikuussa jättäneensä konkurssihakemuksen.

Joukko mielenosoittajia kokoontui 14. elokuuta 2020 Virginian Fairfaxissa Kansallisen kivääriyhdistyksen toimitilojen edustalle vastustamaan aseita sekä NRA:ta ja sen ajamaa linjaa. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltalaistuomari on hylännyt vaikutusvaltaisen asejärjestön Kansallisen kivääriyhdistyksen eli NRA:n konkurssihakemuksen. Tuomarin mukaan järjestö teki hakemuksen vältelläkseen korruptiotutkintaa New Yorkissa, eikä hakemusta voi siksi pitää vilpittömänä.

Tuomari Harlin Halen päätös on kova isku asejärjestölle ja voitto newyorkilaistutkinnalle, joka pyrkii hajottamaan konservatiivisen järjestön.

NRA ilmoitti tammikuussa jättäneensä konkurssihakemuksen. Samalla järjestö kertoi siirtävänsä päämajansa New Yorkista Texasiin.

New Yorkin osavaltio puolestaan ilmoitti viime vuoden elokuussa haastavansa NRA:n ja järjestön johtajan Wayne LaPierren oikeuteen muun muassa talouspetoksien vuoksi.

Syyttäjien mukaan LaPierre ja muutamat muut NRA:n johtohenkilöt käyttivät järjestön saamia jäsenmaksuja henkilökohtaisena kassanaan ja rikkoivat näin kansalaisjärjestöjen toimintaa sääteleviä lakeja.

NRA ilmoittaa olevansa pettynyt tuomarin nyt tekemään päätökseen, mutta sanoo, ettei päätös vaikuta sen toimintaan.

NRA on poliittisesti vaikutusvaltainen järjestö, joka on jo vuosikymmenien ajan vaikuttanut vaalikamppailuihin tukemalla aseenkanto-oikeuksia kannattavia ehdokkaita. Järjestö on vastustanut jyrkästi tiukennuksia aselakeihin.

New Yorkin osavaltion oikeusministeri Letitia James on demokraatti, mutta hän on kiistänyt oikeusjutun olevan poliittinen.

– NRA ei saa sanella sitä, joutuuko se vastaamaan teoistaan, ja missä se joutuu tekemään niin. Meidän juttumme jatkuu tuomioistuimessa New Yorkissa, James tviittasi.

Lisää aiheesta:

.
.