1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. islam

Muslimit ympäri maailmaa valmistautuvat suureen juhlaan – Id al-Fitr päättää paastokuukausi ramadanin

Paastokuukausi ramadan päättyy tänään. Ramadan päättyy, kun seuraava uusi kuu havaitaan, joten paaston jälkeinen suuri juhla alkaa eri maissa hieman eri aikaan.

Islam
Asiakkaita jemeniläisellä ruokatorilla.
Jemenin Sanaassa valmistauduttiin tiistaina Id al-Fitriin tekemällä ostoksia torilla.Yahya Arhab / EPA

Muslimit ympäri maailman viettävät loppuviikosta islamin pyhän kuukauden eli ramadanin päättymistä. Paastokuukausi päättyy Id al-Fitriin, joka on muslimien tärkein juhla.

Ramadanin on määrä päättyä tänään, ja Id al-Fitriä vietetään lauantaihin saakka. Ramadan päättyy, kun seuraava uusi kuu havaitaan. Tämän vuoksi myös Id al-Fitriä vietetään eri maissa hieman eri aikaan.

Koska islamilaisen kuukalenterin vuosi on 354 päivän mittainen, ramadan siirtyy joka vuosi noin 11 päivää aikaisemmaksi.

Tänä keväänä ramadanin aikaa ovat varjostaneet yhteenotot, joita on nähty useana yönä Itä-Jerusalemissa. Israel uhkaa häätää palestiinalaisia kodeistaan Itä-Jerusalemissa. Jerusalemissa sijaitsee islamin kolmanneksi pyhin paikka.

Lue myös:

Hiljaisesta huoneesta löytyy nainen, joka ei väsy eikä tunne nälkää: nyt 27-vuotias arkkitehtiopiskelija kertoo, mitä ramadanista on hyvä tietää

Egyptiläisten leipurinaisten työ on kovaa, palkaksi tulee kolme euroa viikossa, kun Kairoon kuljetetaan leipää ramadania viettäville asukkaille

Korona on muuttanut paljon ramadanin viettoa – joensuulainen muslimi muistuttaa: "Ramadan ei saa olla epäterveellistä"

Mariam Rafle, 16, viettää nyt neljättä ramadaniaan: "Paastoan, jotta pääsisin lähemmäksi Jumalaa, en siksi, että näyttäisin coolilta"

Ramadania vietetään toista kertaa poikkeusoloissa – Monet uskonoppineet sallivat koronarokotukset, mutta joissain maissa rokotetaan auringonlaskun jälkeen