Hyppää sisältöön

Taimitarhat ongelmissa, jos kasvuturvetta ei ole saatavilla

Taimitarhoilla tarvittavaa kasvuturvetta saadaan polttoturpeen tuotannon ohessa. Jos polttoturpeen tuotanto loppuu, kasvuturvetta ei kannata tuottaa erikseen. Korvaavan kasvualustan testaaminen vie kuitenkin aikaa.

Heimosen puutarhan kasvihuone. Arkistokuva. Kuva: YLE / Antti Karhunen

Puheet polttoturpeesta luopumisesta aiheuttavat huolta taimitarhoilla. Taimituotannossa käytetään kasvuturvetta, jota ei olla kieltämässä, mutta jonka saaminen vaikeutuu, jos polttoturpeesta luovutaan.

Kuopiolaisen Heimosen puutarhan toimitusjohtajan Sami Heimosen mukaan kasvuturpeen käytölle ei ole taimitarhalla todellista vaihtoehtoa.

– Rahkasammalta on testattu, se ei toimi kaikkeen viljelyyn. Monella tarhalla on kokeilussa erilaisia kasvualustoja ja on käynnissä tutkimushankkeita, mutta kestää että saadaan tietoa ja taitoa ja että osataan viljellä uusissa kasvualustoissa, kertoo Heimonen.

Kasvuturpeen käyttöä ei olla kieltämässä, mutta turvesuon hyödyntäminen pelkällä kasvuturpeella ei ole kannattavaa ja tästä seuraa helposti että turve tuodaan jatkossa ulkomailta, pohtii Heimonen.