Hyppää sisältöön

Eduskunta ei äänestäkään EU:n elvytyspaketista vielä tänään – keskustelu venyi lähes auringonnousuun asti

Eduskunta keskusteli EU:n elpymispaketista koko viime yön ajan. Keskustelu jatkuu tänään täysistunnossa, ja äänestys siirtyy. Perussuomalaiset haluavat pääministerin ja eurooppaministerin keskusteluun eduskuntaan ja vastaamaan kysymyksiin.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 6. toukokuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Tekijät

Äänestys EU:n elvytyspaketista siirtyy. Äänestyksen oli tarkoitus olla tänään keskiviikkona, mutta eilinen aamuyöhön venynyt keskustelu jatkuu vielä tänään. Vielä ei ole tietoa, koska äänestys pidetään.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola vahvistaa Ylelle, että äänestys ei ole tänään keskiviikkona. Hän kertoo, että keskustelua jatketaan tänään niin kauan kuin on tarpeen, eli puhujalistalla ei ole puheenvuoroja.

Eduskunnan varapuhemies Juho Eerola (ps.) uskoo, että eilen kesken jäänyt keskustelu jatkuu tänään vielä pitkään.

– Äänestystä ei voida hoitaa alkuperäisen suunnitelman mukaan, koska siellä on vielä puheenvuoroja käyttämättä. Aavistelisin, että keskustelu jatkuu tänään vielä pitkään, Eerola sanoo Ylelle.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Eduskunnan keskustelu EU:n elpymispaketista kesti viime yönä aamutunneille saakka. Maratonmittaiseksi venynyt täysistunto alkoi kello 14.00 tiistaina ja päättyi kello 04.24 keskiviikkona.

Edes tässä ajassa ei kaikkea saatu sanottua, vaan puhetta viimeisen pätkän johtanut eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) keskeytti lopulta asian käsittelyn. Viimeinen keskustelupätkä kesti vain kuutisen minuuttia, mitä ennen oli parinkymmenen minuutin tauko.

Vehviläinen kertoo keskustelun keskeyttämisestä Twitterissä. Vehviläisen mukaan hän arvioi tuolloin, että elpymispaketille suunniteltu käsittelyaikataulu ei tule toteutumaan. Vehviläinen perustelee keskeyttämistä myös sillä, että hän halusi välttää mahdollisen pöydälle panoa koskevan äänestyksen aamuyöllä.

Eduskunnan lainsäädäntöjohtajan Tuula Kuloveden mukaan pöydälle panossa olisi voitu periaatteessa lykätä elvytyspaketin käsittelyä tätä päivää pidemmälle.

– Ei ole mitään ehdotonta rajaa, mutta käsittelyn täytyy pysyä tämän vaalikauden puolella ja esimerkiksi lähetekeskustelussa kahta viikkoa on pidetty maksimina, Kulovesi sanoo.

Äänestys pöydälle panosta olisi voinut siis periaatteessa venyttää elvytyspaketin eduskuntakäsittelyä entisestään, jos pöydälle pano olisi mennyt läpi pakettia oppositiossa vastustavien äänillä. Näin voisi käydä, jos hallituspuolueiden edustajia ei ole äänestyksessä tarpeeksi paikalla.

Alkuperäisen istuntosuunnitelman mukaan seuraava täysistunto olisi vasta ensi viikon tiistaina, sillä helatorstaina ja perjantaina ei olisi täysistuntoa. On kuitenkin mahdollista, että tänään päätetään ylimääräisen täysistunnon pitämisestä, jolloin äänestys saataisiin hoidettua tämän viikon aikana.

Perussuomalaiset: pääministeri ja eurooppaministeri keskustelemaan

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kokee, että hallituksen edustajat eivät ole riittävästi osallistuneet eduskunnan keskusteluun EU:n elvytyspaketista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) olivat tiistaina vielä karanteenissa Portugalin EU-huippukokouksen ja sosiaalialan huippukokouksen jäljiltä.

Marin jäi pois myös Ylen kuntavaalitentistä. Marinin esikunnan mukaan karanteeniohjeistukset estivät tenttiosallistumisen.

Portugalin matkan jälkeen pääministeri on ollut omaehtoisessa karanteenissa, joka ei ehtinyt päättyä vielä tiistaina. Eilen Marinin arvioitiin pystyvän osallistumaan eduskuntatyöhön keskiviikkona, jos toisenkin koronavirustestin tulos on negatiivinen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan perussuomalaisten toiveena on, että pääministeri olisi tänään keskiviikkona mukana keskustelussa.

– Meidän mielestämme elvytyspaketin käsittely ilman pääministerin ja eurooppaministerin läsnäoloa ei ole demokraattisesti kestävää. Toivomme, että Marin ja Tuppurainen ovat paikalla eduskunnassa vastaamassa kysymyksiin ja mukana keskustelussa iltapäivällä, Tavio sanoi Ylelle.

Tavion mukaan pitkään jatkuneessa keskustelussa perussuomalaiset yrittävät herätellä Suomen ymmärtämään elvytyspaketin vakavuuden. Perustuslakivaliokunta arvioi, että elvytyspaketti poikkeaa merkityksellisellä tavalla vakiintuneista unionin taloudenhoidon periaatteista.

– On aivan poikkeuksellista, että paketin läpimeno vaatii eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistöä. Tämä ei ole normaalia lainsäädäntöä vaan lisää itsenäisyyden luovutusta EU:lle, Tavio arvioi.

EU:n elvytyspaketti ja seitsemän vuoden budjetti on hallituksessa valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) esittelemä asia, vaikka pääministeri sopi ratkaisun linjauksista viime kesänä EU-johtajien kesken.

Ainakin eurooppaministeri Tytti Tuppurainen aikoo osallistua eduskunnan keskusteluun tänään keskiviikkona.

Puoli kahden jälkeen vain perussuomalaiset äänessä – jarrutuskeskusteluilla pitkä perinne

Puoli kahden jälkeen yöllä pidetyt puheenvuorot olivat kaikki perussuomalaisten puheenvuoroja. Eilisen täysistunnon 24 viimeisintä puheenvuoroa olivat perussuomalaisten pitämiä. Tuossa vaiheessa puhetta oli paikalla seuraamassa suhteellisen harvalukuinen kuulijakunta.

EU-aiheista käydyt keskustelut ovat venyneet pitkiksi aikaisemminkin. Vuonna 1994 esitys Suomen liittymisestä Euroopan unioniin tuotiin eduskuntaan (siirryt toiseen palveluun), ja sen aikana käytiin sodanjälkeisen kauden historian pisin, neljä ja puoli vuorokautta kestänyt jarrutuskeskustelu.

Joukko perussuomalaisten kansanedustajia suomii puhemiestä keskustelun keskeyttämisestä Twitterissä. Yksi arvostelijoista oli kansanedustaja Sebastian Tynkkynen.

Täysistunnossa oli tarkoitus äänestää tänään siitä, hyväksyykö Suomi EU:n 750 miljardin euron elpymispaketin ja seitsemän vuoden budjettikehykset, noin 1 074 miljardia euroa. Jos yksikin maa jättää kokonaisuuden hyväksymättä, EU-maiden viime vuonna neuvottelema kokonaisuus ei tule voimaan. Eduskunnan täysistunto alkaa kello 14.

Kokonaisuuden hyväksyminen vaatii kahden kolmasosan enemmistön annetuista äänistä, joten hallituspuolueiden äänet eivät yksin riitä, vaan ne tarvitsevat tukea oppositiopuolue kokoomukselta. Koko oppositio kokoomusta lukuun ottamatta on äänestämässä pakettia vastaan, ja kokoomus on antanut kansanedustajilleen vapaat kädet äänestyksessä. Puolueessa tiedetään olevan sekä paketin kannattajia että vastustajia.

Mitä mieltä olet äänestyksen viivästyttämisestä? Keskustele 13.5. kello 23:een asti.

Lisää aiheesta:

.
.