1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Fortum

Fortum teki kovan tuloksen: yli miljardi voittoa

Toimitusjohtaja Markus Rauramon mukaan yhtiön vuosi on alkanut "erittäin vahvasti". Fortumin nousukiitoa selittää saksalaisen Uniperin vahva tulos. Fortum osti osake-enemmistön Uniperista syksyllä 2019. 

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto nousi tammi-maaliskuussa 1,171 miljardiin euroon oltuaan vuotta aiemmin 393 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Markus Rauramo totesi katsauksessa, että Fortumin vuosi on alkanut "erittäin vahvasti".

– Markkinaolosuhteet tukivat liiketoimintaamme huomattavasti haasteellisemman vuoden 2020 jälkeen, Rauramo totesi tiedotteessa.

Lukuja kohensi myös saksalaisen Uniperin vahva tulos, joka muodostaa merkittävän osan Fortumin alkuvuoden tuloksesta.

Ensimmäisen vuoden aikana, jolloin Uniperin tulos on raportoitu osana Fortumia, yhtiö on tuottanut Fortumin vertailukelpoisesta liikevoitosta 1,07 miljardia euroa.

Fortumin kaikkien segmenttien vertailukelpoiset liikevoitot kasvoivat vuodentakaisesta. Pohjoismaiset vesivarastot ovat olleet korkealla tasolla, mutta sähkönhinnat nousivat silti merkittävästi ja pullistivat Generation-segmentin eli sähköntuotannon liikevoittoa 14 prosenttia. Kaukolämpöliiketoiminta hyötyi kylmästä talvesta ja myös kierrätys- ja jäteliiketoiminta paransi tulostaan.

Sähkön myyntikatteiden ja lisäarvopalveluiden myynnin kasvu vahvistivat edelleen kuluttajaliiketoiminnan tulosta. Fortum pohtii parhaillaan kuluttajaliiketoimintansa myyntiä, mutta ei ole vielä kertonut, milloin asiasta voisi tulla päätöksiä.

Samalla jatkuu työ Uniperin entistä tiukemmaksi integroimiseksi osaksi Fortumia. Fortum vaihtoi maaliskuussa Uniperin johtoa ja suunnittelee tiiviimpää yhteistyötä pohjoismaisen vesivoiman ja fyysisen sähkökaupan optimoinnissa sekä tuuli- ja aurinkovoiman sekä vetyliiketoiminnan kehittämisessä.

Fortum osti osake-enemmistön saksalaisesta Uniperista syksyllä 2019.