1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalikoneet

Kokoomusehdokkaan rasistinen vaalikonevastaus nostatti myrskyn – Puolue pohtii erottamista illalla, ehdokas vetoaa väsymykseen: "Täysi pohjanoteeraus, ei edusta arvojani"

Vaasalaisehdokas vetoaa väsymykseen ja yksityiselämän ongelmiin. Ylellä tapaus johtaa pohdintaan siitä, miten toimia, kun joku käyttää sananvapauttaan väärin. Kokoomus miettii illalla, erotetaanko mies puolueesta.

Vaasalaisen kuntavaaliehdokkaan vaalikonepäivityksestä nousi kohu. (Kuvituskuva) Kuva: Yle/Johanna Ventus

Kokoomuksen vaasalaisen kuntavaaliehdokkaan vastauksesta Ylen vaalikoneeseen on noussut somemyrsky.

Petteri Kalliola vastasi olevansa täysin eri mieltä väitteestä "Kaupungissani pitää pyrkiä siihen, että kaikilla asuinalueilla asuu eri taustoista ja yhteiskuntaluokista tulevia ihmisiä."

Hän lisäsi kohtaan myös kommentin, jossa suositteli köyhien ja tiettyjen etnisten vähemmistöjen asuttamista yhteen kaupunginosaan, jotta näiden sijainti olisi tiedossa.

Myrskyn noustua Kalliola myöntää, että kommentti on asiaton ja kertoo hänen kokemattomuudestaan.

– Vastaus on täysin pohjanoteeraus. Se on tehty hieman kiihtyneessä tilassa eikä edusta omia arvojani, sanoo Petteri Kalliola.

Toisessa vastauksessa hän kommentoi, että Suomeen tarvitaan työkykyisiä maahanmuuttajia, ei loiseläjiä, joita suomalaiset veronmaksajat elättävät.

– Vastaus ei tosiaankaan ole omaa itseäni, vaan olen suvaitsevainen kaikkia kohtaan, Kalliola sanoo Ylen haastattelussa.

Hän sanoo, ettei ollut kirjoittaessaan humalassa, vaan väsynyt, ja yksityiselämän vaikeudet vaikuttivat vastauksiin.

Puolue pohtii erottamista illalla

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko sanoo puolueen irtisanoutuvan Petteri Kalliolan kommentista.

– Näkemykset ovat täysin kokoomuksen arvojen vastaisia emmekä hyväksy niitä. Ne eivät edusta puolueen linjaa ja loukkaavat vakavasti monia ihmisryhmiä, Kokko sanoo.

Hän muistuttaa, että jokainen ehdokas vastaa omasta käyttäytymisestään, ja puolue edellyttää, että ehdokkaat voivat toimia kaikissa olosuhteissa ehdokassitoumuksen mukaisesti.

Vaasan kokoomus ja kunnallisjärjestö pitävät illalla kokouksen, jossa pohtivat Kalliolan mahdollista erottamista puolueesta. Pohjanmaan kokoomuksen toiminnanjohtaja Riikka Varila ei halua spekuloida päätöstä etukäteen.

– Kyseessä on vakava asia, ja kaikki vaihtoehdot käydään läpi.

Vaikka Kalliola erotettaisiin kokoomuksesta, vaalilainsäädäntö ei mahdollista hänen ehdokkuutensa perumista enää tässä vaiheessa.

Puoluesihteeri Kristiina Kokko vahvistaa tilanteen.

– Tässä vaiheessa listat ovat kiinni, valitettavasti, sanoo Kokko.

Sananvapaus ja julkaisijan vastuu puntarissa

Ylen vaalikoneen tuottajan Ville Seurin mukaan yhtä törkeää tapausta vaalikonevastauksissa ei yhtiössä muisteta. Nyt joudutaan puntaroimaan sananvapauden ja julkaisijan vastuun välillä.

– Meillä on vahva tehtävä puolustaa sananvapautta ja poliittisen puheen vapautta ja paljastaa poliittisiin tehtäviin pyrkivien ihmisten ajattelua. Toisaalta meillä on vastuu sisällöstä, summaa Seuri.

Vaasalaisen Petteri Kalliolan kommenteista tulikin esimerkki pohdittaessa, mitä tapahtuu, kun sananvapautta käytetään väärin.

Vastauksia ei esimoderoida, ja vaalikoneen laajuisen sisällön systemaattinen moderointi ei ole käytännössä mahdollista. Tähän mennessä 16 700 ehdokasta on vastannut 26 väitteeseen.

Ylessä käydään nyt laajaa keskustelua ja mietitään Seurin mukaan ehkä myös sitä, löytyisikö vastausten läpikäyntiin tulevaisuudessa koneellisia tapoja. Problematikka on toki ollut tiedossa aiemminkin, mutta käytännön tapaus tuo asian aivan uudelle konkretian tasolle.

Ihmisarvoa loukkaavan kommentin tilalle uusi

Petteri Kalliolalle annettiin mahdollisuus toimittaa uusi perustelu alkuperäisen tilalle.

– Kommentti oli ihmisarvoa loukkaava ja kehotti useita ihmisryhmiä kohtaan toimiin, jotka ovat tulkittavissa väkivaltaisiksi ja laittomiksi, perustelee vaalikoneen tuottaja Ville Seuri.

Nyt vastaus on muodossa "Jokaisen henkilön ja perheen tulee asua sillä asuinalueella, jolla haluavat asua".

Vaalikone on journalistista aineistoa, jonka suhteen kaikki päätökset tekee toimitus. Muutospyyntöjä tulee jokaisesta vaalikoneesta, ja jokainen harkitaan tapauskohtaisesti. Muutoksesta myös kerrotaan vaalikoneessa.

Useimmiten pyyntöjen taustalla on inhimillinen erehdys, kuten täpän laittaminen väärään kohtaan. Usein ristiriita käy ilmi perusteluissa, jolloin käy selvästi ilmi, ettei ehdokas ole muuttamassa kantaansa jälkikäteen.

Tutustu vaalikoneeseen: Ylen vaalikone on nyt auki: mukana noin puolet kaikista kuntavaalien ehdokkaista