Hyppää sisältöön

Siitepölykartta huutaa nyt punaisena, kun lämpö lyö koivut kukkaan – näillä vinkeillä voit nauttia kesäpäivistä ja välttää pahimmat oireet

Koivun siitepölyä on nyt paljon ilmassa aina Oulussa saakka. Etelämpänä siitepölyä on erittäin runsaasti. Lepästä ei enää tarvitse kärsiä. Koronan myötä arkipäiväistyneet kasvomaskit helpottavat siitepölylle allergisten elämää.

Tällä viikolla alkaneet kesäkelit tuntuvat allergisen kasvoilla. Tavallisimpia oireita ovat muun muassa kutiavat ja punoittavat silmät sekä vuotava nenä. Kuva: Suvi Turunen / Yle

Nenä vuotaa, sormet hakeutuvat hieromaan syyhyäviä silmiä ja antihistamiinia kuluu. Koivuallergikolle ensimmäiset kesäpäivät ovat tuoneet myös kärsimystä.

Turun yliopiston ylläpitämä siitepölykartta (siirryt toiseen palveluun) helottaa punaisena suurimmassa osassa maata. Koivun siitepölyä on nyt runsaasti ilmassa aina Oulussa saakka. Etelämpänä siitepölyä on erittäin runsaasti. Luonnonvarakeskus ennustaa tälle vuodelle runsasta koivun kukintoa. (siirryt toiseen palveluun)

Kuva: Leena Luotio / Yle

Leppä on jo pitkälti kukkinut, eikä se vaivaa enää kuin lievästi Keski- ja Pohjois-Lapissa. Heinät alkavat ärsyttää allergisia keskikesän tienoilla, pujo loppukesästä. Noin joka viidennellä suomalaisella on siitepölyallergia (siirryt toiseen palveluun).

Siitepölyä kannattaa nyt välttää erityisen tarkasti. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan koronaviruksen tartuntatiheydellä ja ilman korkeilla siitepölypitoisuuksilla on yhteys toisiinsa. Siitepölylle altistuminen voi heikentää kehon kykyä torjua viruksia, oli allerginen tai ei.

Kasvomaski suojaa siitepölyltä

Siitepölyallergisille pandemiasta voi olla myös yllättävä hyöty: kasvomaskeista on tullut arkea, ja niiden käyttö helpottaa oireita.

– Korona on madaltanut kärsivien kynnystä käyttää maskia. Yhdistyksemme on myynyt suojaimia ihan eri tavoin kuin aiemmin, kertoo hengitysterveyden asiantuntija Matleena Aitasalo Kanta-Hämeen Hengitys ry:stä.

Kesän ensipäivinä ihminen mielii ulos, mutta allergiselle päätös on vaikeampi. Siitepölylle altistumista voi kuitenkin rajoittaa, jos suunnittelee ulkoilua etukäteen.

– Tiedetään, että aamupäivästä koivun siitepölyä on vähemmän ilmassa, iltapäivällä runsaammin, Matleena Aitasalo antaa vinkin.

Sade on tunnetusti siitepölyallergikon ystävä. Kesäsade puhdistaa ilmaa. Kuiva, tuulinen keli taas on huonoin mahdollinen allergisen kannalta.

Ulkoilua kannattaa mitoittaa myös oireiden vakavuuden mukaan. Jos oireet ovat vaikeat, kannattaa lenkki jättää väliin.

– Silloin ei kannata lähteä hengästymään. Jos ilmaa vetää kovasti sisään, voivat oireet olla melkoiset, Aitasalo varoittaa.

Miten selviät siitepölykaudesta? Voit keskustella aiheesta helatorstai-iltaan klo 23:een asti.

Lue myös:

Sää jatkuu lämpimänä ja aurinkoisena maan etelä- ja keskiosassa – helleraja voi jälleen rikkoutua