1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jääkiekkofanit

Poliisi salli jääkiekkofanien massakokoontumisen Raumalla: "On ymmärrettävää, että mestaruus on ison juhlan paikka"

Arviolta muutama tuhat henkilöä kokoontui juhlimaan Rauman Lukon suomenmestaruutta tiistai-iltana ja koronarajoitukset unohtuivat.

Tuhannet juhlivat Lukon mestaruutta Raumalla tiistai-iltana. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Riemu repesi eilen Raumalla, kun Lukko voitti jääkiekon suomenmestaruuden lähes 60 vuoden odotuksen jälkeen. Fanit rynnistivät juhlimaan joukolla ja koolla oli poliisin arvion mukaan noin muutama tuhat henkilöä.

Poliisi vetosi faneihin jo ennen ottelun päättymistä, että joukkokokoontumista ei järjestettäisi.

Lounais-Suomen poliisin ylikomisario Stephan Sundqvist arvelee, että asialla oli merkitystä. Hänen mukaansa ilman vetoomusta paikalla olisi saattanut olla vieläkin enemmän väkeä.

Sundqvist myöntää, että koronaturvallisuudessa oli puutteita. Ainakin turvavälit pettivät väkijoukossa.

Juhlahumun annettiin kuitenkin jatkua, eikä turvaväleihin puututtu.

– On ymmärrettävää, että mestaruus on ison juhlan paikka. Emme halunneet poliisista lähteä sitä sen kummemmin moittimaan. Etäisyydet olisi kuitenkin voinut pitää paremmin.

Sundqvistin mukaan kaikesta näki, että mestaruutta oli odotettu Raumalla pitkään. Juhlinta näytti erittäin iloiselta. Vain muutama rähinä mahtui joukkoon.

– Niihin me keskityimme, mutta rähinöitä oli onneksi hyvin vähän. Muuten emme etäisyyksiin puuttuneet, emmekä katsoneet aiheelliseksi olla siinä mielessä ikäviä.

Haastattelijana on Lore Korpelainen

Sundqvist huomauttaa, että mestaruusjuhlat eivät olleet kenenkään koolle kutsumia, eikä niiden valvonnassa voitu siksi noudattaa kokoontumislakia. Poliisilla olisi kuitenkin ollut mahdollisuus puuttua juhlintaan poliisilain perusteella.

– Jos yleinen turvallisuus vaarantuu kokoontumisessa konkreettisesti, voi poliisilakia tulkita niin, että poliisi voi puuttua kokoontumiseen. Tässä tilanteessa kyseessä olisi terveysturvallisuuden vaarantuminen, Sundqvist toteaa.

Hän kuitenkin myöntää, että lain tulkinta on tämän tyyppisissä kokoontumisissa kyseenalaista.

– Olemme tämän kanssa hieman epävarmalla pohjalla, eikä poliisitoiminnassa koskaan haluta olla epävarmalla pohjalla. Haluamme tietää, että meillä on toimivaltaa, jos annamme käskyjä.

Terveysviranomaiset huolissaan tilanteesta

Terveysviranomaisissa väen paljous ilman turvavälejä herätti huolta, vaikka historiallisen mestaruuden juhliminen saa myös ymmärrystä. Lähipäivinä selviää, aiheuttiko juhlinta ilman turvavälejä uusia koronatartuntoja.

Satakunnan sairaanhoitopiirissä tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä toivoo juhlijoilta jatkossa malttia, koska koronaepidemiaa ei ole vielä taltutettu.

Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavaa ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälää haastattelee Tapio Pukkila.

Juttuun selvennetty poliisin toimivaltaan liittyvää lain tulkintaa kello 11.10.

Lue myös:

Hurjaa kuvamateriaalia Rauman keskustasta – hullaantuneet kiekkofanit toimivat vastoin poliisin ohjeita ja sekosivat Suomen mestaruudesta

Tätä on odotettu 58 vuotta! Jääkiekon Suomen mestaruus villitsi Rauman keskustassa – katso parhaat palat kultajuhlista