1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hengitystieinfektiot

Suomalaistutkimus: Huippu-urheilijat sairastuvat hengitystieinfektioon herkästi arvokilpailujen aikana

Suomalaistutkimuksessa tutkittiin Suomen hiihtomaajoukkueen hiihtäjien ja tavallisten liikkujien sairastumista hengitystieinfektioihin hiihdon MM-kisojen aikaan vuonna 2019.

Hiihdon MM-kisat järjestettiin Seefeldissä helmi-maaliskuussa 2019. Kuva: Christian Bruna / EPA

Huippu-urheilijat sairastuvat usein hengitystieinfektioon arvokilpailuissa, paljastaa tuore Suomessa tehty yhteistutkimus.

Tutkimuksen mukaan huippuhiihtäjät sairastuivat seitsemän kertaa useammin ylähengitystieinfektioon. Tavallisilla liikkujilla riski oli noin kolminkertainen.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU, Paavo Nurmi -keskus, Turun yliopiston biolääketieteen laitos, Turun yliopistollisen keskussairaalan sekä TYKS-säätiön tutkimuksessa tutkittiin hiihtomaajoukkueen ja tavallisten liikkujien eroja hiihdon MM-kisojen aikaan vuonna 2019.

– Urheilijoiden sairastuminen virusten aiheuttamaan ylähengitystieinfektioon arvokilpailuissa on hyvin yleistä. Nyt julkaistu tutkimuksemme vahvistaa aiemmat tuloksemme Pyeongchangin vuoden 2018 talviolympialaisista. Tutkimuksen lisäarvo tulee siitä, että nyt tutkittavilla urheilijoilla oli verrokit, ja saatoimme ensimmäistä kertaa verrata tuloksia vakioiduissa olosuhteissa, toteaa tiedotteessa KIHUn ja Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen.

Tutkimus jatkuu koronapandemian keskellä

Tutkimusjoukkona oli Suomen maastohiihtomaajoukkueen 26 urheilijaa Seefeldin MM-kisoissa helmi–maaliskuussa 2019. Tämän lisäksi seurattiin urheilijoiden 36 henkilön taustajoukkoa.

Seuraavaksi tutkimus jatkuu koronapandemian olosuhteissa.

Tutkimusryhmä toisti tutkimuksen tämän vuoden Oberstdorfin pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoissa helmi–maaliskuun vaihteessa.

Tutkijoiden mukaan koronapandemian aiheuttama laaja maskin käyttö ja infektioiden estotoimenpiteet voivat vaikuttaa tuloksiin.

– On mielenkiintoista nähdä matkustusrajoitusten, maskien käytön ja muiden infektioiden ehkäisymenetelmien vaikutus virusten aiheuttamien hengitystieinfektioiden ilmaantuvuuteen urheilijoilla muuten vastaavissa olosuhteissa, sanoo dosentti Matti Waris Turun yliopistosta ja Turun yliopistollisesta keskussairaalasta tiedotteessa.

Uuden tutkimuksen tuloksien odotetaan valmistuvan loppukesällä.

Tutkimus on julkaistu PLoS One -tiedelehdessä. (siirryt toiseen palveluun)