1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2021

"Olet nätti, sinut voisi vaikka raiskata" – tällaisia vihaviestejä kuntavaaliehdokkaille sataa, miehetkään eivät herjaukselta säästy

Joka kolmas kuntapäättäjä on kokenut häirintää, kertoo tutkimus. Kolme kuntavaaliehdokasta kertoivat Takaisin Pasilaan -podcastille, millaisia häirintäviestejä he ovat saaneet ja miten viestit ovat heihin vaikuttaneet.

– Joka kerta, kun julkaisen jotain, odotan että sieltä tulee häirintäviestejä, SDP:n kuntavaaliehdokas Hanna Kivimäki sanoo. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Jos lähtee mukaan kuntapolitiikkaan, kannattaa varautua siihen, että se tuo mukanaan lieveilmiön: uhkailun ja häirinnän. Kun Jyväskylän yliopisto (siirryt toiseen palveluun) tutki asiaa, kävi ilmi, että joka kolmas kuntapäättäjä oli kokenut häirintää. Kaksi kolmannesta arvioi, että vihapuhe on lisääntynyt viime vuosina.

Helsinkiläinen Hanna Kivimäki on ehdolla tulevissa vaaleissa SDP:n listalla. Hän kertoi Takaisin Pasilaan -podcastissa, millaisia vihaviestejä hän saa:

– Oot nätti, sut voisi vaikka raiskata kauniina kesäiltana, Kivimäki referoi yhtä viestiä.

Katso videolta, millaisia vihaviestejä Hanna Kivimäki on saanut.

Puoluekanta tai sukupuoli ei yksin suojaa häirinnältä. Takaisin Pasilaan -podcastissa Someturvan juristi Kaisa Rissanen kertoi, että häirintää kohdistuu naisiin enemmän kuin miehiin ja nuoriin miehiin enemmän kuin vanhempiin miehiin. Vähemmistöön kuuluminen lisää riskiä joutua häirinnän kohteeksi.

Samuli Voutila on Perussuomalaisten riveissä ehdolla Helsingissä. Hän sai kuluvan kampanjan aikana palauteviestin:

– Että osaat olla tyhmä poliittinen pyrkyri. Silloin, kun on kadottanut maalaisjärjenkin, kannattaisi pysyä yksinkertaisissa töissä.

Kokoomuksen ehdokas Sera Savolainen kertoo, että hänestä ja hänen vaalipäälliköstään kirjoitettiin Ylilaudalle noin 1 500 viestin keskustelu, jossa Savolaista seksualisoitiin ja haukuttiin. Myös hänen perheensä ja ystävänsä nostettiin esiin.

Takaisin Pasilaan -podcastin jaksossa Kivimäki, Voutila ja Savolainen kertovat, miten he suhtautuvat vihapuheeseen. Lisäksi juristi Kaisa Rissanen kertoo somehäirinnän syistä ja seurauksista.

Keskustelu on avoinna 13.5. klo 23 asti.