1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Suuri osa Kouvolan kuntavaaliehdokkaista ei kannattaisi uutta kulttuuritaloa – vanhojen kulttuuritilojen kunnostus häämöttää

Etenkin Kouvolan teatteri on huonossa kunnossa. Kaupungin kuntavaaliehdokkaat ovat Ylen vaalikoneen mukaan sitä mieltä, että vanhat kannattaa mieluummin korjata kuin rakentaa kokonaan uutta.

Kouvolan teatterirakennuksessa on sisäilmaongelmia. Ratkaisuna on joko kunnostaa vanha talo tai rakentaa uusi. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kannattaako Kouvolaan rakentaa uusi kulttuuritalo, joka korvaisi vanhoja kulttuuritiloja? Harva kaupungin kuntavaaliehdokkaista on sitä mieltä, selviää Ylen vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun).

Suuri osa kuntavaaliehdokkaista on joko täysin eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä siitä, että uusi kulttuuritalo pitää rakentaa.

Eniten kannatusta ajatus on saanut kokoomuksen ehdokkailta. Heistä liki puolet on sitä mieltä, että uusi talo on parempi vaihtoehto. Kokoomuksen jälkeen eniten uutta taloa kannattavat keskusta, vihreät ja kristillisdemokraatit.

Vanhojen talojen korjauksen kannalla ovat eniten perussuomalaiset ja vasemmistoliitto. Lisäksi kristallipuolueen ja RKP:n yksittäiset ehdokkaat ovat uuden rakentamista vastaan.

Kaikissa puolueissa on epävarmuutta. Suuri osa vastauksista nojaa erimielisyyden puolelle, mutta vain jokseenkin.

Ajankohtainen kysymys

Kouvolan kulttuuritilojen tulevaisuus on seuraavien vuosien aikana ajankohtainen, sillä Kouvolan kulttuuritalojen peruskorjaus on edessä alle kymmenen vuoden sisällä.

Viime vuonna kaupungin investointiesityksessä Kouvolan teatterin peruskorjaukseen oli varattu 10,5 miljoonaa euroa. Korjauksen suunnittelun olisi tarkoitus alkaa ensi vuonna. Teatteri on huonossa kunnossa, ja siellä on muun muassa sisäilmaongelmia.

Vaihtoehtona kulttuuritalojen, kuten Kouvola-talon, Kuusankoskitalon ja Kouvolan teatterin korjaukselle olisi rakentaa kokonaan uusi kulttuuritalo, jonka tilat palvelisivat monipuolisesti kaupungin kulttuuritoimijoita.

Kirsi Lönnblad tapasi kouvolalaisia valtuutettuja. Keskustelua uimahallin sijoittumisesta, kulttuurirakennusten kohtalosta ja palveluiden saatavuudesta. Keskustelukumppaneina on Jenny Hasu (kesk.), Henna Hovi (sd.) ja Jari Larikka (kok.).

Viime joulukuussa keskustan valtuustoryhmä esitti, että kaupungissa tehtäisiin selvitys kulttuuritalojen tulevaisuudesta. Siinä pohdittaisiin kokonaan uuden kulttuuritalon perustamista, johon myös teatteri sijoittuisi. Esitys muutettiin tuolloin toimenpidealoitteeksi.

Kevään aikana tehdyn selvityksen tuloksena syntyi suunnitelmaehdotus Kulttuurikorttelista, joka yhdistelisi sekä vanhan korjaamista että uuden rakentamista.

Ylen vaalikoneeseen on vastannut noin 190 kouvolalaista kuntavaaliehdokasta. Kouvolassa on kaikkiaan noin 340 ehdokasta.

Ylen vaalikoneen löydät täältä (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Kuuntele Suomen suurimman vaalikiertueen Kuntarundin jakso Kouvolasta täältä.

Täydennetty 12.5.2021 kello 17: Lisätty Kulttuurikorttelia koskeva virke.