1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meri-Lappi

Meri-Lapissa pilotoidaan työntekijöitä ja yrityksiä rakennemuutoksessa tukevaa mallia

Työelämän rakennemuutos koettelee Meri-Lappia teollisuustyöpaikkojen vähentyessä.

Meri-Lappi
Työhanskat soralla. Taustalla näkyy Stora enson Veitsiluodon tehtaan portti.
Stora Enso on aloittanut satojen työntekijöiden irtisanomisiin tähtäävät yt-neuvottelut Kemin Veitsiluodossa.Risto Koskinen / Yle

Meri-Lapissa pilotoidaan kesällä toimintamallia, jossa pyritään päivittämään työnhakijoiden taidot ja yritysten tarpeet vastaamaan toisiaan.

Meri-Lapissa yhdistykset ovat käynnistämässä toimintaa, jolla helpotetaan työttömäksi jääneitä ja alueen yrityksiä kohtaamaan äkillistä työelämän rakennemuutosta.

Tarkoituksena on luoda toimintamalli, jolla voidaan nopeasti reagoida äkilliseen rakennemuutokseen. Tämä tapahtuu esimerkiksi tukemalla alueellisia turvaverkkoja, sanoo hankepäällikkö Miikka Vuorinen.

– Ajatus on se, että mukaan voi lähteä myös yhdistyksiä, jolloin se oppiminen ei tapahdu vain yksin kotona koneen ääressä, vaan pyrimme luomaan paikallisia oppimistiloja alueellisten järjestöjen kautta. Samalla koitamme uudistaa kolmannen sektorin roolia, autamme järjestöjä vastaamaan työn murrokseen ja toisaalta tukemaan kuntia tämän uskomattoman työllisyyshaasteen edessä.

Osana toimintaa on Feeniks-hanke (siirryt toiseen palveluun), jonka tehtävänä on tukea keski-ikäisiä miehiä, joiden työtä digitalisaatio muuttaa merkittävästi. Kohderyhmänä ovat jo työttömäksi jääneet, sekä vielä työelämässä olevat miehet.