Hyppää sisältöön

Poliisi jatkaa epäonnisen Turun Korppolaismäen räjäytystyömaan tutkintaa räjähdesäännösten rikkomisena – seuraava räjäytys maanantaina

Tutkinnanjohtajan mukaan työmaalla tapahtuneen epäonnistuneen räjäytyksen tutkintanimikkeenä on räjähdesäännösten rikkominen. Varomattoman käsittelyn tutkinnasta on luovuttu.

Turun Telakkarantaan rakennetaan kerrostaloja, joiden tieltä louhitaan kalliota. Räjähdys heitti kiviä kadulle ja Aurajokeen 6.5. Kuva: Arash Matin / Yle

Poliisi jatkaa epäonnisen Turun Korppolaismäen räjäytystyömaan tutkintaa räjähdesäännösten rikkomisena. Tutkinnanjohtaja rikosylikonstaapeli Lasse Höystin mukaan tutkinta on päätetty varomattoman käsittelyn osalta.

Työmaalla ei hänen mukaansa käsitelty räjähteitä varomattomasti, vaan kaikkia säännöksiä on noudatettu ilman laiminlyöntejä.

– Varomaton käsittely on laaja käsite, mutta se ei sovellu tähän tapaukseen. Sen tutkintaa ei nyt jatketa, Höysti sanoo.

Myös räjähdesäännösten rikkomisen käsite on laaja, mutta käytännössä kyse on siitä, ettei räjäyttäminen saa aiheuttaa vaaraa omaisuudelle, ympäristölle tai ihmisille. Kun tehty räjäytys selkeästi aiheutti vaaraa, tutkintaa jatketaan siltä osin.

– Panostajilla muilla työstä vastaavilla henkilöillä on ankara vastuu siitä, ettei mitään saa tapahtua, tutkinnanjohtaja Höysti toteaa.

Räjähdesäännösten rikkomisesta voidaan tuomita vain sakkoja. Tutkinnan kestonkin pitäisi Höystin mukaan lyhentyä.

Seuraava räjäytys maanantaina

Korppolaismäen työmaan työmaapäällikkö Olli Wémanin mukaan viime viikon räjäytyksen ongelmat eivät vaikuta aikatauluun ja räjäytyksiä on määrä jatkaa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti maanantaina 17.5.

Vaikka räjäytys aiheutti lisätöitä kadulle päätyneiden kivien siirtämisen vuoksi, ei se Wémanin mukaan vaikuta urakan kokonaisaikatauluun.

Maanantain räjäytystyö ei liity poliisin tutkintaan, vaan työmaata valvoo normaaliin tapaan aluehallintovirasto. Poliisi tutkii onnettomuutta, ei työmaata.

Tutkinnanjohtaja Höysti uskoo, että työmaalla ollaan jatkossa tarkempia. Vaikka räjäytysonnetomuudet ovat hyvin harvinaisia, voi jotain epätavallista silti sattua.

– Aina kun räjäytetään, jotain voi sattua. Puhutaan räjähdysaineista ja kallion louhinnasta. Kalliossa voi olla murtumia tai vastaavaa, minkä vuoksi työ ei ole niin helppoa, Höysti sanoo.

Lisää aiheesta:

.
.