1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varmistetut koronavirustartunnat

Keski-Pohjanmaan koronatilanne heikkenee nyt radikaalisti: vappubrunssin saldo yhteensä jo 41 tartuntaa – nyt sairastuvat nuoret aikuiset

Keskiviikkona Soiten alueella todettiin koko pandemian ajan tartuntaennätys päivässä eli 16 tartuntaa. Lääkärit toivovat nyt ihmisiltä malttia ja heidän pysyttelevän omissa oloissaan.

Varmistetut koronavirustartunnat
Suojavarusteisiin pukeutunut henkilö tekee koronatestiä autossa istuvalle henkilölle.
VIrus jyllää nyt nuorten aikuisten keskuudessa. Mukana on myös Intian virusvarianttia, jonka pelätään leviävän myös vanhempiin ikäluokkiin. (Kuvituskuva) Kalle Niskala / Yle

Keski-Pohjanmaan koronatartuntojen määrä jatkaa reipasta nousuaan. Keskiviikkona sairaanhoitopiiri raportoi koko pandemian ajan tartuntaennätyksestä päivässä eli 16 uutta tartuntaa.

Keski-Pohjanmaalla tilanne on ollut pitkään hyvä. Nyt maan alhaisimpiin lukeutunut ilmaantuvuusluku ponnahti hetkessä moninkertaiseksi. Kärsivällisyyttä tarvitaan yhä, muistuttaa Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen.

– Tämä osoittaa sen, että hyväkin tilanne voi repsahtaa nopeasti.

Eilen tehtiin päätös, että Kokkolan ammattikampuksen kaikki 900 opiskelijaa siirtyvät etäopetukseen. Tänään päätös laajeni koskemaan myös Kokkolan kaikkia lukioita. Varotoimena noin 700 lukiolaista siirtyy etäopetukseen maanantaista alkaen.

Etäopetuksessa jatketaan 23.5. saakka.

Infektioylilääkäri Marko Rahkonen ja johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell kehottavat ihmisiä tekemään jälleen ryhtiliikkeen tartuntojen ehkäisemisessä.

Intian variantti leviää nopeasti

Yksi jo aiemmin todetuista tartunnoista on varmistunut Intian variantiksi. Lisääkin voi olla luvassa, sillä suurin osa tuloksista on vielä analysoimatta. Intian varianttia on löydetty ensimmäisen kerran jo joulukuussa, kertoo THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg.

Intian variantti on luokiteltu ns. huolestuttavien virusmuunnosten joukkoon, joihin liittyy lisääntynyt tartuttavuus. Muuten viruksesta on vielä varsin vähän tietoa, toteaa Tuula Hannila-Handelberg. Toiseksi oireet ovat olleet melko vähäisiä.

– Ei voi sanoa, aiheuttaako se vakavaa tautia. On kuitenkin syntynyt vaikutelma, että rokotteet torjuvat sitä hyvin.

Vappubrunssilla, mistä ketju on tiettävästi saanut alkunsa, on noudattu kaikkia voimassa olevia ohjeita. Tietoa siitä, miksi virus ryöpsähti niin laajalle ei ole.

– Se voi liittyä siihen, että olosuhteet yksinkertaisesti olivat leviämiselle otolliset, toteaa THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg

Lähipäivät kriittisiä

Koronatartunnat liittyvät samaan, viime päivinä tiedotettuun laajaan tartuntaketjuun, joka lähti liikkeelle vappubrunssilta kokkolalaisravintolasta. Tuosta ketjusta on todettu jo 41 koronavirustartuntaa.

Tällä hetkellä virus jyllää nuorten aikuisten keskuudessa ja Soiten johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell vetoaa nuoriin, jotta tilanne saataisiin rauhoittumaan.

– Huolena on, että tauti leviää vanhempiin ikäluokkiin. Lähipäivät ovat kriittisiä , toteaa Pirjo Dabnell.

Tartuntaketjusta on lähtenyt liikkeelle useita jatkoketjuja, joista laajin on 5. tätä kuuta Kokkolan ammattikampuksen altistumistilanteesta alkunsa saanut tartuntaketju.

Vielä 3. toukokuuta Yle uutisoi, että Soiten eli Keski-Pohjanmaan maakunta oli koronatilanteeltaan Euroopan rauhallisin. Alueen koronauutisia löydät täältä.

Nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa

Tartuntatautiviranomaisten mukaan virus on päässyt leviämään alueella voimakkaasti, koska olosuhteet ovat olleet otolliset kahden altistustilanteen takia. Karanteenissa on noin 300 henkilöä.

Alueen ilmaantuvuusluku on noussut nopeasti yli 50 tartunnan sataatuhatta asukasta kohden.

Tartuntaketjujen virusnäytteitä on lähetetty analysoitavaksi virusmuunnosten kartoittamiseksi.

Tällä hetkellä tartunnat leviävät Soiten alueella etenkin nuorten ja nuorten aikuisten joukossa, joista osa on hyvinkin vähäoireisia. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa ei ole hoidossa tällä hetkellä yhtään koronavirustartunnan saanutta.

Kokkola sulkee epidemiatilanteen vuoksi kaupungintalon, kaupungin varikon ja aluetoimistot 14.–23.5. Myös nuorisotilat suljetaan.

Asiakaspalvelu jatkuu etäyhteyksin, sähköisissä kanavissa ja puhelimitse normaalien aukioloaikojen puitteissa

Koronaohjeet käyttöön

Soitesta muistutetaan, että virusmuunnoksen ehkäisyyn pätevät samat koronaohjeistukset kuin tavalliseen koronavirukseenkin. Lähikontaktit pitää vähentää minimiin ja kaikkia tarpeettomia kokoontumisia tulee välttää.

Kasvomaskin käytöstä sekä turvaväleistä on huolehdittava. Kahden metrin turvavälit on syytä muistaa, eikä käsihygieniaa saa unohtaa.

– Vähäisissä oireissa on nyt syytä hakeutua koronatestiin, Soite vinkkaa tiedotteessaan.

Tartunnoista on seurannut myös uusia mahdollisia altistustilanteita seuraavissa paikoissa:

  • to 6.5.2021 noin klo 9.00–9.15 Kahvila Kulma, Kokkola
  • to 6.5.2021 klo 16.00–18.30 Ravintola Roja
  • pe 7.5.2021 klo 11.00–11.30 Ravintola Sigrids
  • ma 10.5 klo. 6.30–7.30 Osmo Ahon bussivuoro Veteli – Kokkola
  • ma 10.5 klo 15.10–16.10 Osmo Ahon bussivuoro Kokkola – Veteli

Listaus kaikista mahdollisista altistumispaikoista löytyy Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/tilannekuva/ (siirryt toiseen palveluun)

Juttua täydennetty klo 15.15 Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkosen, johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell sekä THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelbergin kommenteilla.

Korjattu 12.5. kello 21.57: Korjattu videosta johtajaylilääkäri Pirjo Dabnellin titteli