Hyppää sisältöön

Oululaisravintoloitsija jatkaa lokkien häätämistä terassiltaan siimojen avulla, vaikka ne oppivat uusia tapoja kiertää esteet

Ruokailijoita häiritsevät lokit on saatu kuriin kävelykadulla sijaitsevassa oululaisravintolassa virittämällä siimat anniskelualueen sivuille ja yläpuolelle. Siimoja on pitänyt lisätä, koska lokit oppivat kiertämään ne.

Kauppuri 5:n ravintoloitsija Aki Mursu luottaa siimojen karkoittavan pois lokit ruokailijoita häiritsemästä. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Oululaisravintoloitsija Aki Mursu jatkaa lintujen häätämistä terassialueeltaan ruokailijoita häiritsemästä. Ravintola-alueen sivuille ja ylle on viritetty siimat kolmatta kesää peräkkäin. Siimojen virittäminen entiseen tapaan on kuitenkin tuonut uudenlaisen ongelman: lokit ovat oppineet kävelemään maata pitkin terassille ruoantähteiden perässä.

– Lokit ovat valitettavasti perhanan älykkäitä otuksia. Arvelisin, että uudet poikaset ovat oppineet kävelemään tuon aidan ali, naurahtaa Mursu.

–Siimoja onkin nyt lisätty niin, että niiden välistä ei lokkikaan uskalla tulla terassialueelle, jatkaa Mursu.

Kauppuri 5 -ravintola sai luvan laittaa terassialueen ylle ja sivuille siimat kesällä 2019. Niiden virittämisen jälkeen lokkiongelma poistui liki kokonaan. Aiemmin linnuista oli suurtakin haittaa. Ruokaa katosi asiakkaiden lautasilta kesken syömisen, kun lokki nappasi palasen lentämällä nopeasti lautasen ääreen ja heti karkuun.

Lounaalta tavoitettu asiakas Riku Karvonen on asioinut ravintolassa myös silloin, kun lokeista oli haittaa.

– Aiemmin lokkeja oli häiriönä aika paljon. Tänä keväänä niitä ei ole vielä tullut yhtään, eli ilmeisesti siimoista on hyötyä. Tarjoilijat joutuivat hätistelemään lokkeja koko ajan pois. Sai olla varovainen, ettei ruuat lähde "kävelemään", kun käy vaikkapa pesemässä kädet, kertoo Karvonen.

Lokit häiritsivät ruokailijoita kävelykadun terasseilla aiemmin useiden vuosien ajan. Lokkien karkottamiseksi käytettiin muun muassa huuhkajan ja kotkien kuvia, kumisia käärmeitä ja valoa heijastavia cd-levyjä, mutta huonolla menestyksellä. Vain siimoista on todettu olevan hyötyä.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.