1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lappi

Lapin rajoilla aletaan kerätä Suomeen tulijoista tietoja sähköiseen järjestelmään – paperilomakkeet jäävät historiaan

Järjestelmä on käytössä kaikilla muilla 12 Lapin raja-asemalla paitsi Torniossa ja Ylitorniolla.

Tietoja säilytetään enintään 14 vuorokautta. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Lapin sairaanhoitopiirin alueen raja-asemilla on alettu kerätä tietoa Suomeen saapuvista maahantulijoista sähköiseen järjestelmään.

– Järjestelmä on käytössä kaikilla muilla 12 Lapin raja-asemalla paitsi Torniossa ja Ylitorniolla, jotka ovat Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin aluetta, projektipäällikkö Laura Laine Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

Laineen mukaan tähän asti maahantulijoiden tietoja on kerätty paperisille lomakkeille, jotka jäävät nyt historiaan.

– Tämä nopeuttaa rajanylitystä sekä maahantulijalle että rajavartijalle, ja terveysviranomainen saa ylittäjän tiedot reaaliaikaisesti. Järjestelmällä varaudutaan myös siihen, että rajaliikenne vilkastuu.

Sähköisen järjestelmän on tarkoitus on antaa maahantulijoille koronaohjeita ja varmistaa tarvittaessa testeihin hakeutuminen.

Maahantulija pääsee täyttämään tietonsa jo ennen rajalle saapumista osoitteessa www.laplandentry.fi (siirryt toiseen palveluun). Henkilötietojen ja oleskelupaikan lisäksi maahantulija voi antaa viranomaisille tarvittaessa koronatautiin liittyvää tietoa, kuten lisätä tietoihinsa kuvan voimassa olevasta negatiivisesta maahantulotestistä.

Järjestelmä hankitaan ostopalveluna Health Fox -yhtiöltä. Järjestelmä on laajennus saman yhtiön toimittamasta koronanjäljitysohjelmasta.

– Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri selvittää, ottaisivatko he käyttöön saman järjestelmän, Laine kertoo.

Tietojen antaminen vapaaehtoista

Lapin sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että järjestelmän käyttöön ohjeistetaan myös raja-asemilla. Tietojen antaminen on vapaaehtoista.

Tietojärjestelmän avulla tiedot välittyvät verkon kautta maahantulijan oleskelu- tai asuinkunnan tartuntatautiviranomaiselle, joka voi tarvittaessa olla puhelimitse yhteydessä maahantulijaan ja antaa testaamiseen ja omaehtoiseen karanteeniin liittyvää tietoa.

Sairaanhoitopiirin mukaan maahantulijan tietoja tarvitaan, jotta koronan leviämistä voidaan ehkäistä ja määräyksiä maahantulijoiden terveystarkastuksista voidaan noudattaa.

Maahantulijan antamat esitiedot säilytetään tartuntatautilain mukaisessa henkilörekisterissä 14 vuorokauden ajan, minkä jälkeen tiedot poistetaan järjestelmästä, kerrotaan Lapin sairaahoitopiiristä.

Tietoja kerrotaan käytettävän vain maahantuloon liittyvässä terveystarkastuksessa. Lisätietoa henkilötietojen säilyttämisestä saa kunnan terveysviranomaiselta.