1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. biopolttoaineet

Tervolaan tulevan pellettitehtaan markkina-alue on pohjoisessa – yritys tähyää myös Ruotsiin ja Norjaan

ProPellet Tervola Oy alkaa rakentaa tuotantotiloja Tervolan Puupuistoon kesän aikana. Tavoitteena on käynnistää tehdas vielä tämän vuoden puolella.

Tervolan pellettitehtaan kapasiteetti olisi alkuvaiheessa 20 000 tonnia. Tuotanto on mahdollista myöhemmin jopa kolminkertaistaa, jos kysyntää ja raaka-ainetta riittää. Kuva on ProPellet Oy:n pellettivarastosta. Kuva: ProPellet Oy

Tervolaan pellettitehdasta suunnitellut ProPellet Tervola Oy pystyy vihdoin ryhtymään tuumasta toimeen, kun tontin vuokrasopimusasiat saatiin Tervolan kunnassa ratkaistua. Pellettitehdasyhtiö vuokraa tontin tehdasta varten Vaaran Palkki Oy:ltä.

Tervolan kunnanhallitus päätti muuttaa Vaaran Palkki Oy:n ja kunnan välistä vuokrasopimusta niin, että yritys voi alivuokrata rakennustontin ProPellet Tervolalle.

– Nyt pääsemme hakemaan rakennuslupaa ja investointitukipäätöstäkin odotetaan ihan näinä päivinä, kertoo ProPellet Tervola Oy:n hallituksen jäsen Timo Peltokorpi.

Yhtiö suunnittelee aloittavansa pellettitehtaan rakennustyöt kesän aikana. Suunnitelmissa on, että tehdashallin sisätöitä päästäisiin tekemään ennen syksyn pakkasia ja tuotanto voisi käynnistyä loppuvuodesta.

Timo Peltokorven mukaan pellettitehtaan rakentaminen Tervolaan on nähty järkeväksi monestakin syystä. Yksi niistä on raaka-ainevirtojen läheisyys.

Tehdas hyödyntää jo nyt Ylivieskan tuotantolaitoksella esimerkiksi Veljekset Vaaran sekä Tervolan Saha ja Höyläämön höylälastua ja sahanpurua. Myös uusia raaka-aineentoimittajia etsitään muista pohjoisen puunjalostustehtaista.

Tervolasta on sopiva matka myös pohjoismaiden markkinoille

ProPellet Oy on vuonna 2007 perustettu ylivieskalainen perheyritys, joka valmistaa puupellettiä, rakentaa lämpölaitoksia ja tuottaa asiakkailleen avaimet käteen- lämpöpalvelua koko Suomen alueella.

– Meillä on useita pellettilämmöllä toimivia kohteita Pohjois-Suomessa. ProPelletillä on pohjoisessa vakiintunut asiakaskunta sekä valtakunnallisia pelletin jakelusopimuksia muun muassa Hankkijan kanssa. Myös rautakaupat ja tavaratalot myyvät meidän pellettiä, Timo Peltokorpi kertoo.

ProPelletissä on nähty myös Tervolan edullinen asema viennin kannalta. Investointia on vauhdittanut uusiutuvan lämpöenergian kysynnän kasvu paitsi Pohjois-Suomessa myös naapurimaissa.

– Ruotsi ja Norja ovat lähellä ja Kemin satamasta on mahdollisuus laivata pellettiä muualle Eurooppaan. Tunnusteluja Ruotsiin ja Norjaan on jo tehty.

Tervolan tehdas on 1,5 miljoonan euron investointi ja se työllistää puolenkymmentä ihmistä. Tehtaan kapasiteetti toiminnan alkuvaiheessa on yli 20 000 tonnia vuodessa.

– Laitoksen suunnittelussa lähdetään siitä, että tuotannon tuplaaminen, jopa triplaaminen on mahdollista, jos kysyntä kasvaa suotuisasti ja raaka-ainetta riittää, Timo Peltokorpi sanoo.

Lue myös:

Ylivieskalainen Pro Pellet suunnittelee pellettitehdasta Tervolaan: kyseessä puolentoista miljoonan euron investointi