1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarajoitukset

Kesä tuli eikä Helsingin Tokoinrannassa kaivata ravintoloihin, joiden ovet suljetaan jo alkuillasta: "Tässä ollaan loppuviikko tai jossain toisessa puistossa"

Ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikoihin sekä asiakasmääriin on tulossa helatorstaina lievennyksiä. Uudellamaalla ovet sulkeutuvat kuitenkin edelleen viimeistään iltakahdeksalta. Kesäisiä iltoja vietetään siis todennäköisesti jatkossakin puistoissa.

Koronarajoitukset
Helsinkiläiset nauttivat kaupunkiin saapuneesta kesästä Tokoinrannassa
Helsinkiläiset nauttivat kaupunkiin saapuneesta kesästä Tokoinrannassa
Veera Paavola (vasemmalla) ja Satu Rajalakso puistossa.
Veera Paavola ja Satu Rajalaakso nauttivat auringosta Helsingin Tokoinrannassa keskiviikkona alkuillasta.

Helsingissä on nautittu tällä viikolla kesäisen lämpimästä säästä. Puistot vetävät kaupunkilaisia nauttimaan eväitä ja juomia ulkona, etenkin, kun Uudellamaalla ravintoloissa käyntiä on rajoitettu kovin rajoituksin.

Aurinko houkutteli piknikille keskiviikkona myös opiskelijat Veera Paavolan ja Satu Rajalaakson.

– Aivan ihanaa, että on näin lämmintä. Samalla kyllä allergia paheni, mutta lääkkeillä siitä selviää, Paavola sanoo.

Rajalakso kertoo, että kesää on odotettu jo aivan tarpeeksi kauan.

– Ihanaa, että pääsee ulos.

  • Toimittaja Saija Nironen jututti helsinkiläisiä Tokoinrannassa. Voit katsoa koko striimin tästä alta.
Veera Paavola (vasemmalla) ja Satu Rajalakso puistossa.
Toimittaja Saija Nironen haastattelee auringosta nauttivia helsinkiläisiä Tokoinrannassa.

Auringosta aikovat nauttia myös Henri Kuparinen ja Aleksi Korhonen.

– Tässä ollaan koko loppuviikko, sanoo Kuparinen.

– Tässä tai jossain toisessa puistossa, näillä mennään, jatkaa Korhonen.

Viiden hengen seurueesta kukaan ei ainakaan tällä hetkellä kaipaa baariin tai ravintolaan.

– Yksi tunti sinne tänne, niin ei varmaan kauheasti ole merkitystä. Sitten on kivempi, kun pääsee iltaan asti ja nauttimaan koko illan ravintolassa, toteaa Jari Kuosmanen.

Ravintola-ala tyytymätön vähäisiin lievennyksiin

Helatorstaina ravintolarajoituksiin on tulossa höllennyksiä koko maassa, mutta Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan maakunnissa jäävät kuitenkin voimaan tiukimman asteen rajoitukset. Niiden mukaan ruokaravintoloissa anniskelu päättyy kello 19 ja ravintolat saavat olla auki kello 20 saakka. Baarit ja pubit joutuvat sulkemaan kello 19 ja anniskelu vastaavasti päättyy tuntia aikaisemmin.

Käytännössä aukioloajat pitenevät tunnilla tämänhetkisistä.

Ravintolakonserni NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström on tyytyväinen siihen, että rajoituksia puretaan. Hän on kuitenkin pettynyt siihen, että ruokaravintolat joutuvat lopettamaan anniskelun jo kello 19 ja sulkemaan tuntia myöhemmin.

Ravintoloiden pitäminen auki kello 21 saakka olisi hänen mukaansa mahdollistanut useampien ihmisten työllistämisen. Hän ei pidä perusteltuna sitä, että muun muassa Uudellamaalla ravintolatoimintaa rajoitetaan tiukemmin kuin osassa muuta maata.

– Kaksi aukiolotuntia ei voi olla viruksen torjunnan kannalta ratkaisevaa, mutta se olisi täysin keskeistä ihmisten oman talouden, töiden ja hyvinvoinnin kannalta, Vikström sanoo.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan mielestä valtioneuvosto toimii päätöksissään tartuntatautilain ja oman esityksensä vastaisesti. MaRan mukaan valtioneuvoston tulee sallia anniskelu vähintään klo 22 asti ja ravintoloiden aukiolo klo 23 asti myös neljän maakunnan ravintoloille.

– Lain mukaisia edellytyksiä näille ankarille rajoitustoimille ei enää ole. Herättää suurta hämmästystä, että valtioneuvosto toimii tartuntatautilain ja oman hallituksen esityksensä vastaisesti. Hallituksen tulee palauttaa lain ja oman esityksensä mukainen sääntely viivytyksettä, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa.

Juttua korjattu 12.5.2021 kello 18:00: Muutettu, että Vikström on pettynyt ruokaravintoloiden uusiin rajoituksiin, ei baarien aukioloaikoihin.